A kosárlabda részei

Ha egy kosárlabdapart először néz ki, zavartságot hagyhat magával, minden vonalat, kört és hashjelzést. A kosárlabdapálya két azonos oldalra oszlik, azonos jellemzőkkel. A kosárlabdapálya minden egyes vonala és jelzése valamit jelent a játék során, és a kosárlabdapálya különböző részeinek megértése segít megismerni a játékot és megérteni a szabályokat.

A szabad dobó sáv egy téglalap a csapat elülső udvarán, és a játékosok egy szabad dobás alatt állnak. A standard szabad dobó sáv 19 láb hosszú, 12 láb széles. A szabad doboz lövés játékos a sáv tetején áll, míg a többi játékos a sáv mindkét oldalán megjelölt helyeken áll. Bűncselekmény miatt a játékosok nem állhatnak több mint három másodpercig, ha nem mozognak a kosárba a labdával. Az NBA-ban a defenzív játékosok nem lesznek több mint három másodpercben a sávban, kivéve, ha aktívan őrzik a támadó játékosokat. A szabad dobó sávot néha “festéknek” vagy “kulcsnak” nevezik.

A hárompontos vonal egy félkör, amely körülveszi a kosárterületet a csapat minden oldalán. Azok a játékosok, akik a sor mögött állnak, és egy mezőny célt kapnak, három pontot kapnak ahelyett, hogy a szokásos két pontot a rendes mezőny céljához kapnák. A középiskolában és a női főiskolai kosárlabdában a hárompontos vonal 19 láb 9 hüvelyk a kosárlabda-pálya középpontjától. A férfi főiskolai kosárlabdában a vonal 20 méteres távolságban van. Az NBA-ban 23 láb 9 hüvelyk távolságra áll az ív tetejétől, és 22 láb a pálya szélén.

A kosárlabda pálya oldalai és alapvonala a külső határokat a határon átnyúló célokra jelölte. A pálya szélén a pálya és az alapvonalak a kosár mögött vannak. Minden szabványos kosárlabda pálya mérete 50 láb széles. A középiskolában a bíróság hossza 84 láb, míg az egyetemen és az NBA-ban 94 láb hosszú.

A középső ugrási kör az a hely, ahol a játék cselekménye elindul és 6 méter sugarú. A két ugrást kivéve minden játékosnak a körön kívül kell állnia mindaddig, amíg a labda meg nem csúszik. A középső ugrást a játék bármely más pontján nem használják, kivéve a nyitó csúcsot, és ha a túlórák elindításához egy csúcsra van szükség. A szabad dobásvonalon lévő két ugrási kört az NBA-ban tartott golyós helyzetekhez használják.

A szétválasztó vonal olyan vonal, amelyen a középső udvar szélessége két egyenlő szakaszra oszlik. A középiskolában és a kollégiumban egy csapatnak 10 másodperce van ahhoz, hogy a labdát átvegye a szétválasztó vonalon keresztül, más néven a félcsatornás vonalnak. Az NBA-ban az időigény nyolc másodperc.

A kosár – az egyik a padló mindkét végén – egy hátlapból és egy hálóból álló gyűrűből áll, amelyet úgy terveztek, hogy ellenőrizze a labdát, miközben áthalad a kosáron. A szabványos kosárlabda támasz 72 hüvelyk széles és 4 méteres távolságra van a kiindulási ponton belül. A karika vagy a gyűrű 10 lábnyira áll a padlóról és 18 hüvelyk átmérőjű.

Ingyenes Throw Lane

Hárompontos vonal

Vonalvezetések és alapvonalak

Center Jump Circle

Division Line

Kosár