A lábam megrázott a guggolásból: tudok még dolgozni?

A hányinger normális része az edzésnek, mind a kezdőknek, mind a tapasztalt testépítőknek. Függetlenül attól, hogy ki tud-e dolgozni a fájó lábú izmokkal, a fájdalom súlyosságától függ. Egyes esetekben a könnyű edzés segíthet enyhíteni a fájdalmat, bár csak ideiglenesen. Ha az izmok nagyon fájdalmasak, a kijavítás még tovább károsíthatja őket.

Fájdalom

Ha a fájdalom 24-48 órával áll be a guggolás után, a késői izomtömeg vagy a DOMS általában az ok. A DOMS három-hét nap elteltével eltűnik, de legfeljebb 10 lehet. Ha a kezelést követően azonnal fájdalmat érez, sérülést okozhat, vagy egyszerűen túlzásba hozhatja magát. A különbség az, hogy a sérülés okozta fájdalom rosszabbodik majd, és az overexertől való fájdalom egy-két napon belül eloszlik.

Pihenés

Az izmok pihenésre szorulnak, hogy javítsák magukat, így egyre nagyobbak és erősebbek. Miközben az egyéni küszöb változhat, az izmok akár hét napig is eltarthatnak, mielőtt készen állnak arra, hogy újra kidolgozzák őket, Dr. John Berardi, az Austin-i Texas Egyetem Harcművészeti Tanszékének professzora szerint. Az edzésprogramok közötti minimális ajánlott idő 48-72 óra. Julia Valentour szerint az amerikai Council of Exercise szerint a nagyobb izmok, mint például a quadriceps és a hurok, legalább 72 órát igényelnek. Ha a fájdalom túl gyakori, az izmaidnak nincs ideje javítani, és valójában gyengébb lesz. Amint Valentour rámutat, a túlképzés növeli a sérülésveszélyt az izmok, az inak és az ínszalagok megnövekedett törzse miatt.

ajánlások

Ha sérülése van, ne dolgozzon ki, amíg meg nem gyógyul. Ha a fájdalmat a DOMS okozza, és enyhe, kevésbé súlyos vagy kevesebb ismétlődésű könnyű edzés végezhető, és felajánlhatja a fájdalomtól való mentességet, bár csak átmenetileg. A guggolás helyett inkább mérgező kardiót használhat a futópadon vagy álló kerékpáron. Végezze el a következő edzést, amikor az izomfájdalom eltűnt, és a mozgásköre visszatért. Azt is biztosítania kell, hogy izomereje jobb legyen, mint az edzés során. A lábizmok masszírozása, valamint a hideg vízben 20 percig történő áztatás, naponta többször is segíthet a helyreállítási folyamat gyorsításában.

Megelőzés

Ahhoz, hogy megelőzze a fájdalom előfordulását, végezzen bemelegítést, mielőtt a guggolást végzi. Tartalmazzon általános bemelegítést és egy speciális bemelegítést. Az általános felmelegedés célja, hogy növelje mind a testhőmérsékletét, mind az izmok véráramlását. Példák például a gimnasztika vagy a futás a futópadon 10-15 percig. Speciális bemelegedés azt jelenti, hogy az izmokat mozgás közben mozgatni fogja, miközben munkát végez, de ellenállás nélkül. Ha csak kezdesz dolgozni, vagy új rutint indítasz, lassan és fokozatosan növeld az edzésed súlyát és időtartamát. A küszöb növekményben történő növelésével a test ideje beállítható, és korlátozhatja az Ön által tapasztalt fájdalom mértékét.