A mellkasi spinális stenosis tünetei

A gerincvelő szűkület akkor következik be, amikor a csontos csatorna, amelyen keresztül a gerincvelő-testek szűkültek és összenyomják a gerincvelőt. Bár a gerinc stenosis leggyakrabban a nyak és az alsó hátsó régióban fordul elő, nem gyakori a mellkasi gerinc a felső és a középső háton. Egy 1987-es cikk szerint a “Journal of Neurosurgery” -ben a thoracic spinalis stenosisot rendszerint csak olyan betegeknél tapasztalják, akiknek az alapbetegségei abnormális csontnövekedést okoznak.

Fájdalom

A fájdalom a mellkasi stenosis egyik leggyakoribb tünete. Néhány ember számára ez a fájdalom égő érzést jelent a combban vagy a borjaként, a 1987-es cikk a “Journal of Neurosurgery” megjegyzéseiben. Más esetekben a mellkasi stenosis fájdalmát a hát alsó részénél egy tompa fájdalom jellemzi. A mellkasi spinalis stenosis fájdalma rosszabbul mozoghat. A mellkasi spinális stenosis egyik jellemzője, hogy a hátsó fájdalom nem sugároz le a lábakon, ami segít megkülönböztetni az állapotot az ibkatódtól. Ehelyett a fájdalom általában egy területre korlátozódik.

Érzéki változások

A mellkasi spinális stenosisban szenvedő személyek megváltozott érzéssel is rendelkezhetnek, különösen az alsó testben. Az érzékelési problémák gyakran csak olyan területekre korlátozódnak, amelyeket a gerincvelő egy meghatározott régiója, dermatoma néven ismert. Minél nagyobb a gerincvelő által érintett thoracic gerincrész, annál nagyobb a szenzáció csökkenése. Például a mellkasi gerinc felsõ területeinek szűkülete okozhat problémát a felső mellkas és a vállpengék körüli érzékeléssel szemben. Másrészről, a mellkasi gerinc alján lévő sérülések a hát és a has alsó részének érzékelésével problémákat okozhatnak. Az alsó lábaknál egy tű-és-tű érzés is tapasztalható.

Izomproblémák

Az izomgyengeség gyakori a mellkasi spinális stenosisban, különösen a lábakban. Néhány ember, aki ezzel a problémával küzd, problémákkal járhat, és állva tarthatja egyensúlyát. A lábizmok szokatlanul merevek és merevek is lehetnek.

Helyváltoztatások és diagnosztika

Néhány esetben a mellkasi spinális stenosisban lévő személyek ülnek vagy egyenesítik a felsőtestet, segít a tünetek enyhítésében. A mély ín reflexek – amelyeket a térd és más testrészek reflex kalapáccsal történő megtalálásával tesztelnek – szintén megnövelhetők vagy csökkenthetők. A képalkotó vizsgálatok, mint például az MRI, segítenek meghatározni a gerinc stenosis okát és súlyosságát. Ha érintett, a thoracic spinalis stenosis tüneteit észlelheti, megbeszélheti orvosával a tünetek okait és megfelelő kezelését.