A váll popping közben úszás közben

Az úszás váltakozó vállmozgásokat, például forgást okozhat. A sérülések közé tartozik az íngyulladás, az ütközéses szindróma és a labirintusos könnyek. Ezen sérülések bármelyikének felbukkanó hangja vagy szenzációja fordulhat elő. A kezelés magában foglalja a pihenést, jeget és nem szteroid gyulladásgátló szereket vagy NSAID-okat. Ha tünetei rosszabbodnak vagy fennállnak, forduljon orvosához.

Okok és kockázati tényezők

Egy 2006-os “North American Journal of Sports Physical Therapy” cikk szerint az úszók általában túlzott külső fordulatúak a vállnál és csökkentik a belső forgást, ami fokozza a forgó mandzsetta izmokat és inakot. A rendellenes vállmozgás, a szűk izmok, az overtraining, a rossz testtartás és a nem megfelelő úszási technika növeli a válltörések és a poppingok kockázatát. A válltörések közé tartoznak a behatolásos szindróma, az íntünet, a burzitisz és a labirintusos könnyek. Impingement szindróma, amikor a rotátor mandzsetta és a bursa vagy a zsák a folyadék tömörített és gyulladt. A duzzanat vagy a gyulladás úszás közben repedést vagy poppingot okozhat a vállán. A labirintus szakadás a vállízület körül a porcra szakad. A szakadt porc elakadhat a vállfordulás során, ami pattanást vagy kattintást okozhat.

Kiegészítő jelek és tünetek

A tünetek a sérülés súlyosságától függően változnak. Vállfájdalmat tapasztalhat, amely súlyosbodhat a fej vállmozgásával és úszással. Alvás közben is tapasztalhat vállfájást. A fájdalom lehet unalmas, éles, éles vagy szúró. A vállas sérülések jelei közé tartozik a csökkent mozgási tartomány, a pontérzékenység a sérülés és az izomgyengeség felett. Az izomsorvadás vagy az izomvesztés, az állandó fájdalom és a sportteljesítmény csökkenése további jelek és tünetek.

Kezelés

Az első kezelés magában foglalja a pihenést, a jeget és az NSAID-okat, például az ibuprofent. Amíg a vállát gyógyítja, szükség lehet a tevékenységének módosítására – elkerülve a tünetek súlyosbító tevékenységét, például úszást, fejmozgásokat és nehéz tárgyak felemelését. A tartós fájdalom esetén az orvos javasolhatja fizikai terápiát, kortikoszteroid injekciót vagy műtétet. A fizikoterápia segít a normál vállmozgás és az erővisszatartás visszanyerésében, míg a műtét eltávolítja a laza porhártyát és javítja a porc vagy az injekció károsodását.

Megelőzés

Keresztkötés egy-két napot egy héten, és pihenjen legalább egy napot egy héten, hogy megakadályozza a túlképzést. Tartalmazza a nyújtást és az edzést az edzésprogramban, hogy növelje az izmok rugalmasságát és erősségét. Például hajtsa végre a vállpántot, és a belső és külső forgatást ellenállási sáv használatával erősítse meg a forgó mandzsetta izmokat. Végezze el a vállat stabilizáló gyakorlatokat, hogy fenntartsák a váll stabilitását és csökkentsék a sérülésveszélyt. A stabilizációs gyakorlatok közé tartozik a padlón vagy a zuhanóasztalon lévõ pushup pozíció és a lépcsõk, amelyek egy lépéssel járnak a kezükön. Végezetül, javítsd fel a testtartását és javítsd ki a helytelen úszást. Például, ne hagyja, hogy a kezed átkeljen a középvonalon, amikor a karját ismét szabadon úszni.