A vérlemezkeszámot befolyásoló kiegészítők

A vérlemezkék kicsi, színtelen sejtek, amelyek a csontvelőből származnak és a vérben keringenek. Más cellákkal ellentétben teljesen hiányzik a DNS és a mag. Amikor vérzés következik be, a vérlemezkék összegyűlnek a nyitott seben. A ragacsos felületük lehetővé teszi számukra, hogy összejönjenek, és egy weblike hálót képezzenek, amely a vérsejteket a véredénybe szorítja. A vér hálója keményedik és szárazon megszárul. A vérlemezkéknek tápanyagokra van szükségük a megfelelő működés érdekében. A kiegészítők jó módja annak, hogy ezeket a tápanyagokat megkapja, ha úgy érzi, hogy a táplálék elégtelen.

K-vitamin

A K-vitamin szabályozza a koagulánsok képződését a vérben. A K-vitamin-kiegészítők használata fokozhatja a véralvadást vagy növelheti az alacsony vérlemezkeszámot a K-vitamin hiány esetén. A hiány tünetei közé tartoznak az orrvérzés, a vérző íny, a vér a vizeletben vagy a székletben és a súlyos menstruációs vérzés. Az emberi szervezet csak kis mennyiségű K-vitamint tárol, és gyorsan elfogy, hacsak másképp nem pótolják. Bár a K-vitamin mindenütt jelen van az étrendben, a kiegészítők lehetnek indokoltak, ha egy vagy több kockázati tényező van a K-vitamin hiányára, például a zsírok elnyelésére.

Kalcium

A kalcium szükséges a fehérjék aktiválásához, amelyek kritikus szerepet játszanak a vérrögképződésben. A hiány kisebb áttörést okozhat az erekben, mint az alacsony thrombocytaszám közvetlen következménye. Ilyen körülmények között a kiegészítés megfelelő lehet. Másrészről a kalciumpótlás magas sófelvétel jelenlétében valójában jelentősen csökkentheti a vérlemezke-specifikus fehérje szintjét. 1995-ben a Kobe Egyetem Orvostudományi Egyetemének kutatócsoportja kiadott egy papírt a “Hypertension” folyóiratban, amely azt sugallja, hogy a kalcium-kiegészítés megakadályozhatja a véralvadási folyamatok só-indukálta aggregációját a hypertoniás betegekben.

C vitamin

A C-vitamin alacsony vérlemezkeszám fokozására való felhasználása többnyire anekdotikus bizonyítékokon alapul. Néhány tanulmány a C-vitamin potenciálisan alacsony költségű kezelésében bizonyos előnyökkel jár, de mások arra a következtetésre jutottak, hogy a C-vitamin gyakorlatilag nincs hatással a vérlemezkeszámra, és a kutatók nem határozták meg olyan cselekvési mechanizmust, amellyel a C-vitamin javíthatja a vérlemezkeszámot. Azonban az Edinburgh Egyetem kutatóinak egy csoportja, amely a Journal of Cardiovascular Pharmacology című 1999-es számában közzétett egy tanulmányt, megállapította, hogy a C-vitamin csökkentheti az artériás merevséget és a vérlemezkék felhalmozódását az ateroszklerózisban szenvedő betegekben. Az artériák a zsíros anyagok felhalmozódása miatt.

Figyelem

Mindig beszélnie kell orvosával, mielőtt kiegészítéseket szed, különösen akkor, ha egy adott betegséggel szembesül. Sok kiegészítés adott körülmények között mellékhatásokat okozhat. A túlzott bevitel elkerülése érdekében kövesse az ajánlott adagokat.