Az ajkam dagadt étkezés után

Az étkezés után duzzanat az ajkában egy élelmiszer allergiához kapcsolódik. A duzzadt ajkak súlyos allergiás reakciók lehetnek, ezért az orvosnak értékelnie kell. Az ajak duzzanata gyakori reakció, amikor bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket eszünk. Egyes élelmiszerekkel kapcsolatos allergiák kapcsolódhatnak szénanáthahoz. Csak az orvos tud pontos diagnózist és kezelési lehetőségeket biztosítani Önnek.

A gyermekeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy ételallergiát fejtenek ki, mint a felnőttek, de bármiféle ételallergia alakulhat ki. Az ételallergia során az immunrendszer nem ismeri fel az élelmiszerben lévő fehérjéket biztonságos módon, így a szervezet különböző fehérjékkel megtámadja a fehérjéket. Az immunglobulin E vagy IgE antitesteket termelnek az immunrendszer a szervezet védelme érdekében. Ezek a betegségtámogató szerek hízósejteket indítanak, hogy lisztszövetben hisztamint hozzanak létre a szervezetben. A hisztamin a lágy szövetekben gyulladást és duzzanatot okoz, például az ajkakon.

Ha pollent allergiás vagy szénanátha diagnosztizáltak, akkor bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása után duzzadt ajkak alakulhatnak ki. Az ajkak duzzanata és viszketés fordulhat elő a szájban, az ajkán, a nyelvén és a torokban. Például ha allergiás a parlagfű pollenre, az őszibarack, körte, nyers burgonya, alma, zeller vagy sárgarépa étkezés közben helyi allergiás reakciót okozhat. Ez a szindróma az immunrendszer eredménye, amely bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben fehérjéket zavarja az allergén típusaként.

Az agyi duzzanat, miután eszik egy olyan étel, amelyre allergiás vagy, az anaphylaxis jele. Az anaphylaxis egy hirtelen, egész test allergiás reakció, amely testének sokk állapotba kerülhet. Az anafilaxia egyéb tünetei közé tartozik a légszomj, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata, csalánkiütés, szédülés, szédülés és vérnyomásesés. Az anaphylaxisban szenvedő személy elájulhat, és sürgősségi orvosi ellátást igényel. Hívja a 911-et, amint a tünetek kialakulnak

Az ételallergiákat az adott táplálékkiegészítők klinikai diagnosztizálásával kezeljük, és elkerüljük a reakciót okozó ételeket. Az orális allergiás tünetegyüttes megakadályozható a gyümölcsök vagy a zöldségek főzésével, mielőtt megeszik őket. Az anafilaxist az epinefrin injekcióval kezelik. Az epinefrint tipikusan egy orvosi szakember adja be, de önállóan is beadható, ha a kezében van.

Ételallergia

Orális élelmiszer-szindróma

Anaphylaxiás megfontolás

Kezelés