Csírázott gabonakenyér vagy teljes búza

A csírázott gabonakenyér és a teljes kiőrlésű kenyér teljes kiőrlésű gabonakészítmények, amelyek teljes búzamagból készülnek. Ellentétben a fehér kenyérrel és más finomított gabonakészítménnyel, amelyek elvesztik a búzaszemet a külső korpa és belső csíra részeit az őrlési folyamatban. Az egész szemű kenyér jó szálas és más tápanyagforrások, de a csírázott gabona és a teljes kiőrlésű kenyér között apró különbségek vannak a feldolgozás különböző módjai miatt.

Mind a csírázott gabonakenyér, mind a teljes kiőrlésű kenyérnek van néhány fontos egészségügyi előnye. Az egész szemek a fehérje, a B-vitaminok, a vas, a magnézium és a szelén jelentős forrásai. Ellentétben a finomított gabona ételekkel, a teljes kiőrlésű kenyér gazdag étkezési rostokban. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. A teljes kiőrlésű élelmiszerekben megtalálható rost szintén hasznos a súlykezelésben, mert viszonylag kevés kalóriatartalmú érzéssel segíti Önt.

A csírázott gabonakenyérnek számos előnye van a teljes kiőrlésű kenyérnek. A teljes búza kenyér teljes búzamagból készült lisztből készült, míg a csírázott gabonakenyér magvakból készül, amelyek kenyérsütés előtt kenhetőek. Sok csírázott szemes kenyér különböző gabonákat és hüvelyeket is tartalmaz, mint például az árpa, a zab, a köles és akár a lencse. Ez a sokféleség az aminosavak nagyobb csoportját biztosítja, mint a teljes búza kenyérben. A Whole Grains Council szerint a csírázott magvak könnyebben emészthetők más teljes gabonákhoz képest, míg a csírázási folyamat növeli bizonyos vitaminok és ásványi anyagok biológiai hozzáférhetőségét.

Bár a csírázott gabonakenyérnek lehet néhány táplálkozási előnye az egyéb teljes kiőrlésű kenyéren, ezek a különbségek nem jelentősek, az American Dietetic Association szóvivője, Ruth Frechman szerint. Azt állítja, hogy míg a teljes szemek és finom szemek közötti táplálkozási eltérések hatalmasak, a csírázott gabona és más teljes kiőrlésű kenyerek közötti különbségek nem jelentékenyek – mindkét fajta kenyér viszonylag hasonló mennyiségű szálat, vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat tartalmaz. A legfontosabb különbségek ízléssel kapcsolatosak: ha földi ízű és durva, diószerű textúrát élvezsz, akkor valószínűleg szeretsz egy csírázott gabonakenyeret, de ha finomabb textúrájú kenyeret szeretsz, akkor a teljes búza kenyér még mindig Tápláló teljes kiőrlésű gabonák finom forrása.

Amikor egy egészséges kenyeret választanak a boltban, fontos, hogy egy teljes gabonából készülő terméket választsunk ki, akár csírázott gabonát vagy teljes kiőrlésű kenyeret választ. Válasszon olyan kenyeret, amely az “egész szemek” közé sorolja az összetevők listáján szereplő első tételeket, és adagonként legalább 3 gramm étkezési rostot tartalmaz. Ha a fehér kenyér ízét és textúráját kedveli a búzakenyérre, vegye figyelembe, hogy a fehér teljes kiőrlésű kenyér ugyanolyan táplálkozási előnyökkel jár, mint a többi teljes kiőrlésű kenyér. A csírázott gabonakenyér gyakran mentes a tartósítószerektől, és ezért a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban kell tárolni.

Teljes grain előnyök

Csírázott gabona előnyei

Az ügy tárgya

Kenyérválasztási tippek