Előnye és hátránya az étkezési vérnek

A Dr. Peter D’Adamo által kifejlesztett “Eat Right for Your Type” terv segít az egyéneknek a vércsoportjuk szerinti megfelelő enni. D’Adamo szerint, ha véresen vérzik, akkor sok krónikus betegségre és fogyásra képesek védekezni. Mint a legnépszerűbb diéták, vannak előnyei és hátrányai ehhez a tervhez. A legtöbb orvosi, egészségügyi és táplálkozási szakértő egyetért abban, hogy nincs olyan tudományos bizonyíték, amely összekapcsolja a vércsoportot és az ételeket, amelyeket az optimális egészségre fogyaszt.

Az alapok

D’Adamo úgy véli, hogy minden egyes vércsoport egyedi antigénjelzője bizonyos élelmiszerekre reagál. Ha rossz ételeket fogyasztanak el, számos egészségügyi problémához vezethet. D’Adamo úgy véli továbbá, hogy a gyomorsavszint és az emésztési enzimek vércsoporttal társulnak. A vércseppel kompatibilis ételek fogyasztásával hatékonyabban megemésztheti és felszívhatja a tápanyagokat. Ez optimális egészséget és fogyást eredményez. Minden vértípusnak megvan a saját egyedi étrendje és gyakorlása, beleértve az ajánlott élelmiszereket és az élelmiszereket / élelmiszert.

Con: túl sok vagy túl kevés a különböző tápanyagok

Mivel az élelmiszer-választás ilyen korlátozott, a fogyás előfordulhat, de a fő élelmiszercsoportok kivágása súlyos tápanyaghiányhoz vezethet. Az optimális egészség érdekében számos élelmiszer és tápanyag szükséges. A főbb élelmiszercsoportok kizárják az A és O típusú vércsoportokat. Az O-típus esetében hús alapú étrendet ajánlunk. A hús étkezése ásványi és fehérje hiányosságokat okozhat, de túl sok hús fogyasztása (az egészséges gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabona helyett) növelheti a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, az Amerikai Rákkutató Intézet ( AICR) és az American Heart Association (AHA). Az A típusú vér esetében a tejtermékek korlátozottak, veszélyeztetve a kalciumhiány kialakulását, ami hozzájárul a törékeny csontbetegséghez (osteoporosis).

Con: Komplikált és időigényes

Ha még nem ismeri a vércsoportját, akkor meg kell tudnia, mi az, és ez azt jelenti, hogy vérvizsgálatot kell végezni. Továbbá, mivel minden vértípus nagyon eltérő étkezési terveket igényel, a családi étkeztetések készítése, elkészítése és főzése nehéz és időigényes lehet, ha a családtagok mindegyike, vagy akár fele különböző vércsoportokkal rendelkezik. Például az O vércsoport hús alapú, és az A típusú vércsoport egy vegetáriánus étrend. A többi vértípus ezekből a tervekből vagy két különböző terv kombinációjából származik (mint az AB esetében). Ilyen korlátozásokkal kreatívvá kell válnod, és meg kell találnod a módját, hogy kitöltsd azokat az ételeket vagy élelmiszercsoportokat, amelyek nem engedélyezettek.

Pro: Egészséges, feldolgozatlan élelmiszereket nyom

A B-típusú vércsoport (ritkaabb vércsoport) esetében egészséges, kiegyensúlyozott étrendet ösztönözni kell, és az egyetlen korlátozott élelmiszer, amely feldolgozott élelmiszer. Azonban még a “B” típusú élelmiszercsoport esetében sem a diófélék és a magvak nem ajánlottak, és csak kis mennyiségű szénhidrát-gazdag ételeket szabad megengedni. Ehhez és minden más vértípushoz “profi” az, hogy a feldolgozott, cukros és zsíros ételeket, például a cookie-kat, kekszet, zsetont és desszerteket helyettesítő igazi, teljes, természetes ételeket fogyasztanak. A legtöbb táplálkozási szakértő egyetért abban, hogy a feldolgozott élelmiszerek korlátozása bölcs döntés.

Pro: Valamennyi vértípusnak gyakorlása szükséges

Bár minden vércsoportot arra ösztönzik, hogy gyakoroljon, a specifikus terhelési ajánlások ismét a vércsoporton alapulnak. Az O-típusú vérzéseseknek erőteljes aerob testmozgásban kell részt venniük, míg az A-típusnak nyugtatóbb tevékenységeket kell tartania, mint például a jóga és a golf. A B típusú vérrel rendelkezőknek olyan tevékenységeket kell élvezniük, amelyek mentális összetevőket tartalmaznak, mint például a túrázás, a tenisz és az úszás, és az AB csoportnak alternatíváznia kell a fentieket. Mindazonáltal mind az American College of Sports Medicine (ACSM), mind az AHA szerint a felnőtteknek arra kell törekedniük, hogy mérsékelten intenzív kardiogén gyakorlatot folytassanak 30 percig, hetente öt napon vagy intenzív intenzív kardio gyakorlatokon 20 percig, heti három napig Készítsen 8-10 edzést, 8-12 ismétlést testmozgással, hetente kétszer az egészség megőrzéséhez.