Fizikai terápiás gyakorlatok egy boka töréséhez, amelyet egy lemezzel és csavarokkal javítottak meg

A súlyos bokarészi töréseknél szükség lehet az ortopédiai műtétre, amelyhez tartozik egy lemez és csavarok javítása. Ezek a stabilizáló eszközök fontos szerepet játszanak a bokacsontok megfelelő összehangolásában a gyógyulás során. Immobilizációs periódus után a boka törésében végzett fizikai terápiás gyakorlatok koncentrálnak a boka rugalmasságának és erősségének helyreállítására. Először konzultáljon kezelőorvosával, hogy elkerülje a sérülést, mert nem minden gyakorlat működhet az Ön számára.

Csökkentse a duzzadást

A gyógyulás kezdeti szakaszában a terápiás gyakorlatoknak a duzzanat csökkentésére kell összpontosítaniuk. A bokszpumpa néven ismert rugalmassági manőverek segítenek az Amerikai Ortopédiai Sebészeti Akadémia szerint. Feküdj a hátadon, vagy ülj le a lábad előtt, teljesen kibővítve. Óvatosan hajlítsa meg a sérült bokáját, és vigye a lábujjait a térd felé. Hajlítsa meg, amíg enyhe nyúlványt nem érez a boka és a borjú izmokban. Lassan hajlítsa meg a bokádat, és mutassa meg tőle a lábujjaidat. Tegyük fel, hogy lenyomja az autós gyorsítóját. Csináld meg a 10 boka pumpáló manővereket. Lassan térjen vissza az eredeti pozícióba. Pihenj 10 másodpercig, és ismételje meg 10-szer.

Erősítsen a kanapékkal

A gyakorlatoknak az izmok finoman erősítésére kell összpontosítaniuk, hogy jobban támogassák a boka ízületét. Használjon egy kanapét, mint egy edzőeszközt a peroneus brevis inak megerősítéséhez, amely megakadályozza, hogy a bokája befelé forduljon, a sport-rehabilitációs weboldal SportsInjuryClinic szerint. Álljon és helyezze a sérült lábának belső részét a kanapé aljára. Nyomja meg a lábát a kanapéba, és tartsa 10 másodpercig. Engedje el a feszültséget, lazítson 10 másodpercig, és ismételje meg 10-szer.

Használja a vizet

Néhány terápiás gyakorlat lehet a vízben, hogy csökkentsük a fájdalmat, miközben növeljük a rugalmasságot és az erőt. A víz felhajtóereje támogatja a testtömegét, nyomást gyakorol az ízületekről, és megakadályozza a leesés esélyét. Gyakorlott vízben is erősíti az izmokat a természetes ellenálló tulajdonságokon keresztül. Javítsd a boka működését úgy, hogy a mellkas mély melegvizébe kerülsz, akár állva, akár egy lépésben ülve. Helyezze a hátát a medence oldalára, javasolja a Washington Egyetem Ortopédia és Sport Orvostudományi Főosztályát. Kezdje meg néhány boka körüli manővereket, finoman felemelve a sérült lábát előtted, miközben egyenesíti a térdét. Óvatosan és lassan mozgassa el a sérült oldalsó lábát és a bokáját az óramutató járásával megegyező irányba. Készíts öt nagy kört. Térjen vissza az eredeti pozícióba, és lazítson 10 másodpercig. Ismételje meg ezt a gyakorlatot 10 alkalommal, és tegye meg újra az óramutató járásával ellentétes köröket.

Stretch Törölközővel

A merev izmok lazítása fontos szerepet játszik abban, hogy a bokád egészséges szinten maradjon. Némi finom hajlító manőverek csökkenthetik a merevséget és az izmok nyújtására is képesek, még akkor is, ha a bokája nem viselhet súlyt a SportsInjuryClinic szerint. Üljön egy gyakorlószőnyegre vagy egy padlóra a lábaddal. Helyezze a sérült lábát a törülköző középpontjában. Egy kézzel tartsa a törülközőt. Óvatosan húzza meg a törülközőt, amíg enyhe nyúlványt nem érez. Tartsa egyenesen a hátát. Tartsa ezt a húzást 20 másodpercig. Lassan térjen vissza az eredeti pozícióba. Pihenj 10 másodpercig, és ismételje meg 10-szer.