Gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a bőr viszketését

A bőr viszketése, más néven pruritus, gyakori betegség, amely számos betegséghez és állapothoz társítható. A legtöbb embernek valamilyen mértékig viszketést tapasztaltak, legyen az szúnyog ünnepe, csalánkiütés, máj vagy vesebetegség vagy akár rákos megbetegedés. Szerencsére számos számtalan gyógyszer segíthet enyhíteni ezt a kellemetlen tüneteket. A felhasználandó gyógyszerek kiválasztása tipikusan olyan tényezőktől függ, mint a tünetek oka, időtartama és súlyossága, valamint bármely korábbi kezelés.

Helyi antihisztaminok és antiflamatóriumok

A helyi szerek – mint például a folyadékok, spray-k és kenőcsök – elsődleges választás a kisebb bőrviszketésre. A topikális difenohidramin (Banophen, Benadryl Anti-itch, Dermamine) egy antihisztamin termék, amely a hisztamin, a viszketést okozó vegyi anyag blokkolásával működik, és a szteroid krémek és kenőcsök, mint a hidrokortizon (Cortaid, Westcort). Hatékony csípő vagy dermatitis okozta viszketés, de kevésbé hatékony a rovarcsípéseknél. A hidrokortizon 0,5 vagy 1,0 százalékos készítmény formájában kapható a pulton. A nagyobb erősségek és más hatékonyabb szteroid krémek vénykötelesek. A helyi szteroidokat nem szabad 7 napnál hosszabb ideig használni, hacsak orvosa másképpen nem tanácsolja.

Egyéb helyi hatóanyagok

A hűsítőszerek, mint a kámfor vagy mentol (Sarna Original Lotion, Eucerin Skin Calming lotion) vagy a pramoxine (Sarna Sensitive) higiénikus hatóanyagokat tartalmazó toxikus termékek hasznosak lehetnek az ekcéma, a napégés, a rovarcsípés vagy a mérgező borostyán / szumac által okozott viszketéshez. A pramoxin egy idegi gátló szer. Egyéb lokális hatóanyagok, amelyekben benzokain vagy hasonló topikális anesztetikumok (Americaine, Solarcaine) dolgoznak, és ideiglenesen zsibbadják a bőrt a megkönnyebbülés elősegítése érdekében. A helyi kapszaicin (Capzasin, Zostrix) hasznos lehet krónikus, lokalizált viszketés során. A kapszaicin égő érzést okozhat az első alkalmazása során, amely mellékhatást okoz, amely néhány nap múlva eloszlik. A legtöbb helyi hatóanyag gyors felszabadulást biztosít, és számos különböző készítményben kapható.

Orális antihisztaminok

Súlyosabb viszketés vagy széles körű viszketés esetén az orális antihisztaminok hatékonyabbak. Az antihisztaminok első vagy második generációnak minősülnek. Az első generációs antihisztaminok, mint a difenhidramin (Benadryl, Diphenhist) és a hidroxizin (Atarax, Vistaril) több álmosságot okoznak, mint a második generációs társaik, köztük a fexofenadin (Allegra), a loratadin (Alavert, Claritin) és a cetirizin (Zyrtec). Minden antihisztamin okozhat bizonyos fokú szedációt, ami hasznos mellékhatás lehet, ha az antihisztamint lefekvéskor veszik és elősegíti a kényelmesebb alvást. A legtöbb antihisztamin biztonságos az általános populáció számára, azonban fontos, hogy orvoshoz forduljon Ez a fajta gyógyszer, különösen akkor, ha terhes vagy szoptat, nagyobb a prosztata vagy a glaucoma.

Orális szteroidok és immunszuppresszánsok

Egy másik hatalmas lehetőség egy orális szteroid, például prednizon. A szteroidok megnyugtatják a viszketéssel járó gyulladást, és nagyon hatásosak a csalánkiütéshez és allergiás reakciókhoz. A legjobb eredmények érdekében gyakran ajánlott rövid szteroidokat, például 1-2 hétig. Az orális szteroid használat következtében fellépő mellékhatások zavaróak lehetnek. A folyadék retenciója, az álmatlanság és az emésztőrendszeri felborulás néhány mellékhatás, amely a rövid távú használathoz is kapcsolódik. A hosszú távú használat növelheti a vércukorszintet és a csontvesztést. A súlyos, krónikus bőrbetegségekkel, például a pikkelysömörrel vagy atópiás dermatitisszel kapcsolatos viszketést orvosi rendelvényre adott immunszuppresszív gyógyszerekkel lehet enyhíteni, ha más kezelések nem voltak hatásosak. Ilyenek például a ciklosporin (Neoral) és a metotrexát (Rasuvo). Mivel ezek a hatalmas gyógyszerek elnyomják az immunrendszert – amelyről úgy gondolják, hogy bőrgyulladást okoz – a fertőzések kialakulásának kockázata nő a terápia során.

Antidepresszánsok és neuroleptikumok

Egyes antidepresszánsok előnyösek lehetnek az viszketés enyhítésében, de általában másodlagos vagy harmadik választási lehetőségek, ha a viszketés nem reagál más gyógyszerekre. A szertralin (Zoloft) és a fluoxetin (Prozac) elsősorban olyan szerotonin nevű neurotranszmitterrel foglalkozik, amelyről azt gondolják, hogy szerepet játszik a viszketés észlelésében. A triciklikus antidepresszánsok, például a doxepin (Silenor) szintén hatással vannak a hisztaminra, és elősegíthetik az alvást és enyhíthetik a szorongást. Az antidepresszánsok megfelelő választás, ha a súlyos viszketés szorongás, a tevékenységek elkerülése és az alvásvesztés kíséri. A neuroleptikumok, mint például a gabapentin (Neurontin) és a pregabalin (Lyrica) néven ismert gyógyszerek is segíthetnek a viszketés enyhítésében, ha más kezelési formák nem. A pontos mechanizmus, amellyel ezek a gyógyszerek befolyásolják a viszketést, még mindig nem tisztázott, de a kutatók elméletileg azt állítják, hogy az agyban és a gerincvelőben viszkető utakat zavarnak.

A májbetegség súlyos viszketést okozhat az epesav felhalmozódásán keresztül. A kolesztiramin (Prevalite) ezt a felépülést a bélben lévő epesavakhoz kötődik, majd átjutnak a székletbe. Az opioid agonisták és antagonisták néven ismert gyógyszerek segítenek a máj- és vesebetegség, az atópiás dermatitis és égések okozta viszketés enyhítésében. Ilyen gyógyszerekre példák a naltrexon (Revia) és a butorfolanol. Ezeknek a gyógyszereknek a használata krónikus, súlyos viszketés kezelésére mellékhatások által korlátozott.

Egyéb gyógyszerek

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Ha a viszketés elhúzódik, vagy rosszabbodik vagy nem javul a helyi vagy over-the-counter kezelésekkel – különösen akkor, ha más tünetek, pl. Láz vagy duzzanat vagy az érintett terület bőrpírja kíséri. Sürgősségi orvosi ellátást kérjen, ha hirtelen viszketést tapasztal, légszomjat vagy az arc, az ajkak vagy a nyelv duzzanata. Ha a viszketést egy másik állapot, például májbetegség vagy rák okozza, fontos, hogy orvos követhesse a kezelési lehetőségek megvitatását.