Hirtelen felnőtt akne

Az American Academy of Dermatology (AAD) beszámol arról, hogy a pattanások oka “továbbra is rejtély marad”. A kutatások azt bizonyítják, hogy az olaj, a baktériumok, a gyulladás és az eltömődött pórusok kapcsolódnak az állapothoz, de az elemek közötti pontos együttműködés még mindig bizonytalan. A hirtelen felnőtt aknének évekbe telhet, hogy csökkentsék, de hatékonyan kezelik az állapotot.

Diagnózis

A felnőtt akne hirtelen kitörése pattanásokként vagy fehérfejekként jelentkezhet, de ezek valóban tünetek lehetnek más, súlyosabb betegségek, mint például a zsindely (herpes zoster) buborékfóliák, vérrögök vagy vörös pikkelyes foltok, amelyek a bőrrákhoz kapcsolódnak, vagy a seborrheiás bőrgyulladás. Mielőtt egy hirtelen kitörés önmagát kezeli, forduljon szakemberhez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az állapot nem súlyos probléma tünete.

Belső okai

A tinédzser pattanások okait rutinszerűen elkülönítik a túlzott bőrönd előállításához. Mivel a bőr a későbbi években él, azonban szárad és az olaj mennyisége csökken. A Mayo Klinika idézte fel a hormonális változásokat, mivel a nők a menopauza során felnőtt aknát tapasztalhatnak. A bőrgyógyászok megvizsgálják a pattanások kitörését annak eredetének meghatározására. Az AAD megállapítja, hogy “a gyulladás határozza meg, hogy milyen típusú akne jelenik meg.” A gyulladás alacsony szintje elszigeteli a pórusokat a felülethez közeli problémát, míg a fokozottan leromlott akne-sebek tünetei azt jelzik, hogy az akne egy mélyebb pórust okoz. Minden típusú akne speciális kezelést igényel.

Külső okok

A külső okok is felelősek lehetnek a felnőttek hirtelen fellépő akne-kitörésekért. Az új kozmetikumok súlyosbíthatják a kisebb bőrproblémákat, ami hirtelen akne problémát okozhat. Az új termékek tesztelése egy kis vizsgálati területen (például a kar belsejében vagy a mellkas fedett területein) néhány nappal a használat előtt előre jelzi a kozmetikai termékekkel vagy parfümökkel kapcsolatos reakciókat. Minden kozmetikum és fényvédő pelyhesíti a pórusokat, és az AAD azt javasolja, hogy csak a nem aknegenikus és nem-komedogén jellegű olajmentes termékeket alkalmazzuk az akne-kitörések elkerülése érdekében.

A kezelés típusai

A bőr felszínén elhelyezkedő és kisebb kitörésként besorolt ​​felnőtt akne kezelésére helyileg alkalmazható antibotikumokkal és túlterheléses gyógyszerekkel kezelik a szalicilsav és a tejsav, a resorcinol, a kén és a benzoil-peroxid alkalmazását a bőr kiszáradásához és a halott sejtek eltávolításához. A bőr alatti fertőzésekkel járó több érintett bőrpírt az orális antibiotikumokkal kell kezelni, ezen kívül helyi alkalmazásoknál a bőr olajmentesítése és a gyulladást okozó baktériumok szintjének csökkentése az Országos Egészségügyi Intézmények szerint.

További kitörések

Az AAD beszámol arról, hogy a bőrnövekedés gyakori a szervezet életkorában, és a felnőtt akne kitörése újra felléphet, mivel a bőr állapota tovább változik. A korai kezelést a Mayo Clinic javasolja, hogy elkerüljék az ecsetelést és a további gyulladást.