Jobb felső kvadráns fájdalom a testmozgás során

A “Nincs fájdalom, nem nyereség” kifejezés nem vonatkozik az éles vagy hirtelen fájdalomra, amely a testmozgás során jelentkezik. Valójában minden olyan fájdalmat, amely egy nap múlva tart vagy az edzés megváltozása nélkül jelentkezik, értékelnie kell egy egészségügyi szolgáltatónak. Általában azonban a testmozgás során a középső szakaszban jelentkező fájdalom leggyakrabban izomtörésnek tulajdonítható.

A jobb felső kvadráns fájdalom a fájdalom, amely a hasi oldal alatti gyomorpanelen jelentkezik. A fájdalom lehet éles vagy unalmas, hirtelen indulhat, vagy lassan épülhet fel. Ahhoz, hogy pontos diagnózist kapj az egészségügyi szolgáltatótól, jegyezd meg, hogy a fájdalom hogyan kezdődik és hogyan jellemezhető.

A jobb felső kvadráns fájdalom leggyakoribb oka a testmozgás során feszült vagy túlterhelt izom. A feszült izmok akkor fordulnak elő, amikor az izomszövet elszakad vagy túlterül, fájdalmat okozva. Ez történhet bármely izom, beleértve a belső és külső obliques, amelyek kiterjednek a felső has. A rosszul elkészített dörzsölés sérülést okozhat a ferde felületeken. Ezenkívül egy krónikus törzs akkor fordulhat elő, ha hosszabb ideig ismételget egy meghatározott mozgást, például golfklub lengése vagy teniszezés.

A jobb felső kvadráns fájdalmat az emésztőrendszeri fertőzés vagy gyulladás okozhatja. Gyakoriság súlyosbíthatja a gyulladást, fájdalmat okozva. Érintett szervek lehetnek a hasnyálmirigy, a gyomor vagy a vastagbél. Továbbá, ha epekő van, akkor fájdalmasak lehetnek az erőteljes testmozgás során, de valószínűtlen, hogy ezekben az esetekben a fájdalom lenne az egyetlen tünet, és hányingere vagy láz is lehet. Ha a jobb felső kvadráns fájdalmát más tünetek kísérik, kérjen orvosi kezelést.

Kezeljük az izomtörzset pihentető és over-the-counter fájdalomcsillapítással. Használjon jeget az érintett területen 15 percenként, két-három óránként. Az éjszaka folyamán nem szükséges felébreszteni a sérülést, de igyekezzen aludni egy székben vagy egy rekeszben, ami nem engedi sok mozgást, hogy a sérült izomnak legyen esélye a pihenésre. A legtöbb izomtörzs több hetet vesz igénybe gyógyításra, de orvosi beavatkozást igényel, ha a fájdalom nem csökken néhány nap múlva. Ha a fájdalom nem olyan intenzív, akkor könnyű nyúlni, hogy segítsen meggyógyítani a sérülést.

Azonosítás

Izom húzódás

Egyéb okok

Kezelés