Nyers káposzta diéta

A nyers káposzta jó vitaminok, ásványi anyagok és rostok forrása, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet. Ezenkívül a nyers káposzta étrend olyan fitokemikáliákat kínál, amelyek számos egészségügyi előnyhöz jutnak. A zöldség alacsony zsírtartalmú és kalóriát tartalmaz, ezért népszerű összetevője a sokféle diétának. Például a káposzta leves étrend egy hétnapos program, amely azt állítja, hogy segít a fogyásban. Egy egészségesebb alternatíva az, hogy ezt a tápláló zöldséget hozzáadják egy olyan kiegyensúlyozott étrendhez, amely más élelmiszercsoportokat is tartalmaz.

típusai

A világon több százféle káposzta termesztik, de a leggyakoribb három fajta a zöld, a vörös és a Savoy. A zöld káposzta sűrű fejű, sötét vagy halványzöld külső levelek. A vörös káposzta hasonló a zöld káposztához, de rubinvörös és lila külső levelek. A textúrája keményebb, mint a zöld, de több C vitamint tartalmaz. A Savoy káposzta kevésbé kompakt fejjel rendelkezik, sárga-zöld levelekkel rendelkezik. A savoyó káposzta jelentős mennyiségű béta-karotint tartalmaz. Minden káposztatípus C-vitamint, folsavat, káliumot, mangánt, magnéziumot, riboflavint és tiamint tartalmaz. A “Raw Energy” című író Stephanie Tourles írja, hogy a zöldségek főzése, melegítése és feldolgozása megöli a tápanyagokat az élelmiszerekben. A káposzta nyers táplálása biztosítja, hogy a vitaminok, az ásványi anyagok és más tápanyagok, melyeket felajánl, a feldolgozás során nem pusztítják el.

Megelőzés / megoldás a székrekedés számára

A székrekedés egy emésztőrendszeri rendellenesség, amely akkor következik be, amikor a székletürítés ritka és nehéz átmenni. A rendellenesség gyakran kapcsolódik a rost hiányához az étrendben. A Reader’s Digest Egyesület azt javasolja, hogy 20-35 gramm napi rostot fogyasszon a szervezetnek a puha széklet előállításához és a szabályszerűség elősegítéséhez. A nyers káposzta körülbelül 3 gramm étkezési rostot tartalmaz 3 oz-nál. szolgáló. Lassan növelje nyers kelbimbóján keresztül a rostot, ellenkező esetben puffadást és felborulást okozhat.

Az antociánok funkciója

Piros vagy lila káposzta az antocianinok forrása. Az antocianinok olyan pigmentmolekulák, amelyek bogyókat és káposztát adnak a színüknek. Az antoaninok a flavonoidok nevű növényi vegyületek csoportjába tartoznak. A “The 150 Healthiest Foods on Earth” című könyvében Dr. Jonny Bowden szerint a flavonoidok erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a vörös káposzta harcolhat a szabad gyökök ellen, és védelmet nyújt az egyéb káros méreganyagok által okozott károk ellen. Ezek a káros méreganyagok gyakran gyulladással, szív- és érrendszeri betegségekkel és idő előtti öregedéssel kapcsolódnak.

A Phytochemicals funkciója

A nyers káposztát fitokémiai termékekkel, például ditioletionokkal, izotiocianátokkal és szulforapánnal töltik fel. A “The 150 Healthiest Foods on Earth” című könyvében Dr. Jonny Bowden kijelenti, hogy a szulforfán termel bizonyos enzimeket, amelyek a káros szabad gyökök és karcinogén anyagok ellen harcolnak. Ez segíthet csökkenteni a prosztata, a tüdő, a húgyhólyag és az emlőrák kockázatát. A nyers káposztában megtalálható vegyi anyagok segíthetnek az immunrendszerben a rossz baktériumok kiküszöbölésével és a vörösvérsejtek vérkeringésének javításával.

A C-vitamin jelentősége

A keresztesvirágú zöldségek, mint például a káposzta kiváló C-vitamin vagy aszkorbinsav forrásai. A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem szerint a C-vitamin szerepet játszik a sebek gyógyításában, a kollázsok fenntartásában és az egészséges fogíny és fogak előmozdításában. A C-vitamin megfelelő bevitele is előnyös a gyomor és a nyelőcső rák elleni védelme szempontjából. Úgy gondolják, hogy a C-vitamin megakadályozza és gyógyítja a közös hideget. Azonban egyetlen tanulmány sem bizonyította következetesen ezt a követelést.