Olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a káliumot

A kálium az ásványi anyagoknak nevezett tápanyagcsoporthoz tartozik, de elektrolitként is osztályozható. A kálium segít az izom-összehúzódás és a relaxáció szabályozásában, és így kulcsfontosságú szerepet játszik a szívének megfelelő működésében. A kálium egyensúly közvetlenül kapcsolódik a vérben lévő nátrium és magnézium mennyiségéhez. Az egyensúlyt befolyásoló gyógyszerek csökkenthetik a káliumszintet.

A vizelethajtók

A diuretikumok egy olyan gyógyszerosztály, amelyet általában a magas vérnyomás kezelésére használnak. A diuretikumok úgy működnek, hogy ösztönözik a szervezetet, hogy felesleges mennyiségű vizet és nátriumot bocsásson ki. Amikor a víz és a nátrium szintje csökken, a vérmennyiség is csökken, ami csökkentheti a vérnyomását. Amikor a szervezet kiüríti a vizet, a kálium is elvész. A diuretikumok használata a véráramban jelentősen alacsony káliumszintet eredményezhet, hipokalémiára utal. A diuretikumok egy csoportja kálium-megtakarító diuretikumok, amelyek segíthetnek a vérnyomás javításában a kálium elvesztése nélkül. A MayoClinic.com megjegyzi, hogy ezek a típusú diuretikumok potenciálisan magas káliumszintet okozhatnak.

kortikoszteroidok

A kortikoszteroidok olyan gyulladásgátló gyógyszerek, amelyeket autoimmun betegségek és gyulladásos megbetegedések, például arthritis, tendonitis, asztma és Crohn-betegség kezelésére alkalmaznak. A kortikoszteroidok utánozzák a hormon kortizol hatását, amelyet természetesen a mellékvesék termelnek. Az orális kortikoszteroidok növelhetik a kálium elvesztését a vizelettel. Az UMASS Memorial Health Care megjegyzi, hogy a káliumcsökkenés a legtöbb embernél kicsi, ám egyesek jelentős káliumszint csökkenést tapasztalnak, amely negatív egészségi hatásokat, például kóros szívverést és izomgörcsöt okozhat.

hashajtók

A laxatívokat alkalmi székrekedés enyhítésére használják. A laxatives a vizet a vastagbélbe húzza és stimulálja az izomösszehúzódásokat a vastagbélben, hogy segítsen a székletnek az emésztőrendszeren keresztül mozogni. Bár a hashártyák segíthetnek a székrekedés csökkentésében, hosszú távon nem tartják biztonságosnak. A hashajtók használata számos tápanyag és elektrolit megfelelő felszívódását gátolja, beleértve a káliumot is. Sokan, akik a hashajtókat használják, rendszeresen káliumvesztést tapasztalnak a székleten keresztül, ami alacsony vér káliumszintet eredményez.

szempontok

Ha a diuretikumokat, a kortikoszteroidokat vagy a hashajtókat használja, a Maryland Medical Center orvosa megjegyzi, hogy fontos, hogy rendszeres kálium szűréseket végezzenek annak megállapítására, hogy részesülnek-e a káliumpótlás vagy a káliumszint emelése során. Ne kezdjen semmilyen káliumpótlást anélkül, hogy először beszélne orvosával.