Piros lazac vagy rózsaszín lazac

Sockeye lazac – néha “vörös” lazacnak nevezik – és a rózsaszín lazac mind hidegvizes hal a Csendes-óceánon. Az atlanti lazactól eltérően a csendes-óceáni lazac vadászik az Oregon és Alaska folyók, tavak és folyótorkolatok között. A csendes-óceáni lazac minden faja anadromikus, vagyis az óceánban élnek, de friss vízforrásokat hoznak létre. Mind a vörös lazac, mind a rózsaszín lazac konzervdobozban kapható, de gyakran fagyasztott filé vagy steakként is értékesítik, vagy füstöltek, frissek az év bizonyos időszakaiban.

Vörös lazac

A Sockeye lazac, az Oncorhynchus nerka a Csendes-óceánon található, az Oncorhynchus nemzetségbe tartozó lazacfajok egyike. A jégpászló lazacot általában “vörös lazacnak” nevezik, mivel amikor átmegyek ívóhelyükre, a hal fémes, kékes színűvé válik ragyogó pirosra. Sockeye egy kis fajta lazac, súlya körülbelül 6 font. A Sockeye lazac a leggazdagabb – bár nem a leginkább elkapott – lazacfajtája Alaszkában gazdag, teljes ízük és szilárd szerkezete miatt.

Rózsaszín lazac

A rózsaszín lazac, az Oncorhynchus gorbuscha, szintén az Oncorhynchus nemzetség, és a Csendes-óceánon található. A rózsaszín lazac különbözteti meg a legkisebb lazacot, átlagosan csak körülbelül 4 fontot. Másik megkülönböztetésük a legelterjedtebb csendes-óceáni lazac – többet a kereskedelmi halászok vesznek el, mint bármely más lazacfaj. A rózsaszín lazac világos rózsaszín húsú, enyhe ízű és alacsonyabb olajtartalommal rendelkezik, mint a Sockeye lazac. Nem minősülnek olyan magas minőségű halnak, mint a Sockeye lazac, de jó, megfizethető lehetőség.

Íz

A lazacot friss vagy fagyasztott, füstölt, vagy “vörös” lazacból konzervként értékesítik. Az Alaszkai Réz-folyó lazacát, a Copper River Reds-t a legjobb ízléssel rendelkező lazacnak tartják – magas zsírtartalmuk miatt gazdag és finom, és minden évben várakozással várják őket a rövid idő alatt. Frissen kapható. A rózsaszín lazac kevésbé gazdag, enyhébb ízű, halványabb hal. Leggyakrabban konzerv, de frissen vagy fagyasztva is értékesítik.

Használat

A Sockeye lazac ízlése annyira ízletes és gazdag, hogy lehet egy étkezés bemutatása – kihasználni az ízét és egyszerűen elkészíteni, az oldalán citrom ékkel szolgálják fel. Grillezés, sütés, serpenyő vagy pörkölés jó lehetőség a Sockeye lazacfilé vagy steak számára. Használja konzerv piros lazac könnyedén öltözött salátákban vagy finom porkákban, ahol az íze átjön. A rózsaszín lazacot leginkább olyan receptekben használják, ahol a szín és az íz nem annyira fontos, pl. Levesekben, tálakban és szendvicseknél.

Táplálkozási szempontból a Sockeye lazac és a rózsaszín lazac hasonló. Mindkettő gazdag az egészséges omega-3 zsírsavakban, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak az agyműködésben – esetleg a depresszió elhárítása -, valamint a szív-és érrendszeri egészség. Per 3,5 oz. A Sockeye lazac 167 kalóriát, 21 gramm fehérjét, 9 gramm zsírt és 62 mg koleszterint tartalmaz. Rózsaszín lazac, 3,5 literenként. Kiszolgáló, 153 kalória, 26 gramm fehérje, 5 gramm zsír és 94 mg koleszterin.

Táplálás