Rehabilitációs gyakorlatok a proprioceptorok számára

A propricepció definíciója szerint a képesség, hogy megtudja, hol van a test a térben. A sajátosságnak két gyakorlati kiterjesztése van a funkcionális tevékenységekben. A kar helyzetének azonosítása a prokaryotion egyik aspektusa, amelyet gyakran a stroke vagy a traumás agysérülés okoz. Az egyensúlytalanság elvesztése a bokájban a zavaros propriocepcióhoz vezethet a stroke vagy a boka sérülései, mint például a fojtás vagy az izomtörés. A terapeuta a rehabilitáció során gyakorlatokat fog igénybe venni, hogy csökkentse a proprioceptív hiányosságok hatásait.

Arm Location Identification

Ha károsodott az agyad vagy az ideged, az érintett karod vagy kezed helyének azonosítása drasztikusan károsodhat. Foglalkozási terapeutája meg fogja becsülni a propriocepcióját úgy, hogy az egyik karjának helyét a másik karjával illeti, miközben a szeme le van zárva. A felsőrész sajátságának helyreállításához az OT-nek különböző karok mozgását kell végrehajtania, miközben megnézed a karodat. Ez segít a neurális útvonalak újjáépítésében és megerősítésében, és növeli az érzést és a testfelismerést. Az OT utasíthatja is, hogy ökölbe dobjon, hajlítsa a könyökét, vagy emelje meg a karját anélkül, hogy megvizsgálná, hogy halad-e.

Állandó gyakorlatok

Állás közben tökéletesebbé teheti az alapvető bazaltedzést a bokádban. A fizikoterapeuta azt tanácsolja, hogy nyitott szemmel egy lábra álljon, és törekedjen az egyensúly megtartására. Ha befejezheti az egylábas állványt, a PT megpróbálja megtartani egyensúlyát mindkét lábával a padlón és a szem zárt. Ezután, amíg a szeme be van zárva, és mindkét láb a padlón van, a PT a többszörös irányba nyomja a csomagtartódhoz, hogy megerősítse a propriceptív reakciókat. A legnehezebb tevékenység ezen a szinten az, hogy egyik lábával álljon a szeme zárt.

Megfelelő felületek

Miután egy lapos, stabil padlófelületen kompetensek lennének, a PT a repedező gyakorlatok sorozatát több, kompatibilis felületre reprodálja. A padló alatt álló habpárna, levegővel töltött lapos húgyhólyag vagy felfújt gumi félgömb áll, amikor álló vagy állandó gyakorlatokat végez. Az egyre instabilabb felületeken állva a propriocepció továbbra is kihívást jelent, és javulni fog.

Dinamikus állóképesség

Ahogy a bokája sajátossága előrehalad, dinamikus mozdulatokkal kezdheti a jógát vagy a pilates rutint. Helyezzen egy lábat a padlóra, és emelje meg a másik lábát egyenesen maga mögött, és hajtsa tovább a csomagtartóját, amíg a csomagtartó és a emelt láb párhuzamos a padlóval. Növelje az idejét ebben a helyzetben legfeljebb két percig. Kihívja a propriocepcióját egy plie pózban állva, egy lábával a lábad térdére helyezve, a hajlított térde kifelé forgatva.