Rizs és kuszkusz között

A rizst a világ minden táján termesztik és fogyasztják, így világszerte a legnépszerűbb gabona. Az ázsiaiak számára a rizs 35-80 százalékos kalóriatartalmú táplálékot tartalmaz, a Duke Egyetem szerint. A kuszkusz Észak-Afrikából származik, és központi szerepet játszik a közel-keleti konyhában. A mediterrán főzésben is gyakori, és világszerte egyre népszerűbbé válik. A rizs és a kuszkusz felcserélhető számos recept esetében, de ezek között a gabonaalapú termékek között jelentős különbségek vannak.

Ha rizst eszel, akkor közvetlenül egy növényből betakarított rendszermagot eszik. A kuszkusz ezzel szemben búzából készül, nem rizs, hanem tésztafajta. A rizstermesztés legalább 2500 körül van, míg a kuszkusz már csak ezer éve van körülöttük, a The Nibble, egy különleges élelmiszer magazin szerint.

A rizs több tucatféle fajtából és többféle színből származik. Példák: hosszú szemű, rövid szemű, édes, basmati, jázmin, sushi és himalájai rizs. A kuszkusz csak három fő fajtából származik: fehér, teljes búza és izraeli. A fehér kuszkusz a legpuhább a három közül. Az egész búzakuszkusz hasonló méretű a fehér kuszkuszhoz képest, de tápláló íze és feszesebb textúrája van. Az izraeli kuszkusz nagyobb, kerekebb és tésztaszerűbb.

Az optimális táplálkozási tartalommal válaszd ki a rizs és a kuszkusz teljes gabonafajtáit. Az egész szemek tartalmaznak tápláló csíra- és korpát, részeket, amelyek eltávolításra kerülnek, hogy lágyabbá tegyék a fehér szemeket. A teljes kiőrlésű rizs több mint 15 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük a B-vitaminokat, a vasat és a cinket, míg a teljes búza kuszkusz jelentős mennyiségű vasat, cinket, szelént és rostot biztosít. Mind a kuszkusz, mind a rizs, teljes gabona vagy sem, szénhidrátokat szolgáltat, amelyek tüzelőanyagot biztosítanak a fizikai aktivitáshoz.

Általában válassza a rizst, ha szilárdabb, héjazódó textúrát szeretne, couscous, ha finomabb gabonát szeretne, amely könnyen felszívja a gyümölcsleveket. Mindkettő jól működik a pilaf, a forró reggeli gabona és a tészták számára. A kuszkusz kivételesen jól illeszkedik a leveshez. Helyezzük a főtt kuszkuszot a tál alján, és töltsünk forró levest tetejére. A kettő majdnem összeolvad egy edénybe. Ezt tegye rizsre, és egyszerűen kapjon leves rizszel. Ha egy nyaló levest kíván felhántott gabonát hozzáadni, akkor a rizs jobb választás, mivel a kuszkusz gyorsan átcsúszik.

A teljes kiőrlésű rizst gyakran nevezik barna rizsnek, mivel a teljes kiőrlésű rizs leggyakoribb fajtái barnás vagy barnás színűek. A teljes gabona rizs azonban a fajtától függően fekete, piros vagy akár lila is lehet. A rizs a legkevésbé allergén a szemekből, így a legtöbb ember számára megfelelő gabonát jelent, beleértve a glutén-intoleranciát is, az USA rizsszövetsége szerint. Ha allergiás a búzára – és ezért kuszkuszra – barna rizs kuszkuszt keres. Ez kissé feszesebb és durvább, mint a búzakuszkusz, de inkább a kuszkusz, mint a rizs.

Meghatározás

típusai

Táplálás

felhasználások

tippek