Rizs szirupot és fruktózt

A rizs szirup vagy a barna rizs szirup olyan édesítőszerre utal, amelyet enzimek hozzáadásával hoznak létre, hogy a rizs keményítőjét cukorvá alakítsák. A “barna” kifejezés a szirup színére vonatkozik, mivel általában feldolgozásra használják a fehér rizst. Ezt az édesítőszert általában az élelmiszerüzletének egészségügyi részlegében adják el, de ez egy cukor, és mint minden cukor, a legmegfelelőbb a mérsékelt fogyasztás. Ha megpróbál választani egy alacsonyabb fruktóz alternatíva az agave szirup, ami 90 százalék fruktóz, rizs szirup lenne egy jó lehetőség az Ön számára.

Fruktóztartalom

A rizs szirup hasonló mennyiségű szénhidrátot tartalmaz más édesítőszerekhez képest, de alacsonyabb fruktóztartalommal rendelkezik. Pontosabban, a rizs szirup cukortartalma 50 százalékban oldható szénhidrát, 45 százalék maltoza és 3 százalék glükóz között oszlik meg, a TriedTastedServed.com szerint. A fruktóztartalom nincs megadva, de úgy tűnik, hogy közel van a nullához.

Glikémiás index

A rizsszirup viszonylag alacsony glikémiás indexe van más édesítőszerekhez képest, ami azt jelenti, hogy nem emeli meg vércukorszintjét olyan gyorsan, mint a rendszeres cukor vagy tiszta glükóz. A rizs szirup glikémiás indexe ugyanolyan tartományban van, mint a méz és az agáv szirup glikémiás indexe, a “Organic Lifestyle Magazine” szerint. A méz és az agave szirup alacsony gyomirtási indexet mutat magas fruktóztartalmuk miatt, de a rizs szirup alacsony glikémiás indexe magas maltóztartalmának köszönhető.

Fruktóz és maltóz

Számos egészségtudatos ember megpróbálja elkerülni a magas fruktóz-édesítőszereket, különösen a magas fruktóz-kukoricaszirupot, mivel a magas fruktóz bevitel Dr. Robert H. szerint az elhízással, az inzulinrezisztenciával, a 2-es típusú cukorbetegséggel és az alkoholmentes zsírmájbetegséggel kapcsolatos. Lustig, a Kaliforniai Egyetem Endocrinology osztályának professzora, San Francisco. A rizs szirupban található domináns cukor azonban maltóz. A maltózt két molekula glükózkötés alkotja. Bár a vizsgálatok azt mutatják, hogy a fruktóz rosszabbnak tűnik, mint a glükóz, a rizs szirupot nem szabad túlszárnyalni. A cukor magas bevitele, akár glükózból, akár fruktóztól származik, káros lehet az egészségre.

szempontok

Egészséges maradjunk, tartsuk fenn a testsúlyát, megelőzzük a krónikus betegségeket és tartsuk alacsonyan a fruktóz bevitelt, elkerülve a cukor, cukorka, sült termékek, reggeli gabonafélék, snackek, desszertek és üdítőitalok nagy mennyiségű cukorát. Ha édesíti a sima joghurtot vagy tál cukormentes régimódi zabpehelyet, használhatja kis mennyiségű édesítőszert, mint például a rizs szirupot, de korlátozza magát egy nagyon kis mennyiségben. Megszabadulhat az édes fogtól azáltal, hogy fokozatosan csökkenti az édesítőszer mennyiségét az Ön egészségének és testtömegének javítása érdekében.