Rizs tészta és vércukor

A rizs tészta segíthet a diéta változatosságának növelésében, valamint jelentős mennyiségű esszenciális szelént és mangánt. Azonban magas szénhidráttartalmuk miatt a vércukorszintet is károsan befolyásolhatja, ha túl sokat eszik, vagy rossz ételekkel párosítja.

Szénhidráttartalom

A cukorbetegeknek szánt szénhidrát 15 gramm, ami azt jelenti, hogy egy főtt főtt rizs tészta 1 kg-os adagja, amely körülbelül 42 gramm szénhidrátot tartalmaz, három adag szénhidrátot jelent. Minden étkezés három-öt szénhidrát adagot tartalmaz, attól függően, hogy férfi vagy nő vagy-e, és mennyire aktív vagy. Ha ennél több szénhidrátot fogyaszt, akkor a vércukorszintje nagyobb valószínűséggel tülekedhet.

Glikémiás index

A glikémiás index becslése szerint egy bizonyos táplálék valószínűleg növeli a vércukorszintjét. Az alacsony vércukorszintű, 55 vagy annál alacsonyabb értékű ételek valószínűleg nem befolyásolják nagymértékben a vércukorszintjüket, míg azok, akiknek magas GI értéke 76 vagy annál nagyobb, nagyobb valószínűséggel okoznak nagy növekedést. A rizs tészta a 2009-es “Nemzetközi Élelmiszertudományi és Táplálkozási Nyilvántartás” című tanulmány szerint az alacsonyabb GI-rizstermékek közé tartozik. A főtt szárított rizsos tészta 61-es GI-vel rendelkezik, De ha a friss tésztát választja, akkor a GI 40 fokos. Néhány rizs tésztát használó ételek magasak lehetnek a glikémiás indexen, ám a kínai szeletelt marhahúst is beleértve, melynek glikémiás indexe 80.

Glikémiás terhelés

A glikémiás index nem veszi figyelembe a kiszolgáló méretét, így a glikémiás terhelés, amely a kiszolgálási méretekben tényező, lehet egy jobb módja annak, hogy becsülje a rizsészta hatását a vércukorszintjére. A 10 évesnél idősebb glikémiás terhelés alacsonynak tekinthető, és a pontszám 20 fölött van. A főtt friss rizs tészta 1-csésze adagja 15-ös glikémiás terheléssel jár, ezért valószínűleg mérsékelt emelkedést okoz a vércukorszintben. Ugyanolyan mennyiségű száraz rizsos tészta esetében 23-as GL-je van, ami nagyobb valószínűséggel okoz tüskéket a vércukorszintekben.

Mint egy cukorbetegség diéta

Számos tényező segíthet csökkenteni a teljes vércukorterhelést, így a vércukorszintre gyakorolt ​​hatást, étkezés közben, beleértve a rizstészta mennyiségét. Vegyünk egy kisebb adagolási méretet, például 1/2 vagy 1/3-as csészét, és párosítsuk a tésztát olyan ételekkel, amelyek alacsonyak a glikémiás indexen, mint például a nem szárított zöldségek és a sovány fehérje ételek. Csökkentse a főzési időt is, és tartalmazzon valami savas ételt, mivel mindkét tényező segíthet a GL csökkentésében.