Rotator mandzsetta sérülés a pullups

A húzások nem természetüknél fogva veszélyesek, mint például egyes felsőtestek, például a duzzogás. Azonban, mivel a fejtámla helyzetét és a vállmozgást a pullupban végezték, a rotátor mandzsetta sérülést tapasztalhat. Csökkentse a sérülésveszélyt, elkerülve egyes húzási stílusokat, és proaktívan erősítse a rotátor mandzsettáját.

Azonosítás

A forgó mandzsetta négy izmok csoportja – teres minor, infraspinatus, supraspinatus és subscapularis – amelyek a vállpánton helyezkednek el. Ők felelősek a rendkívül mozgékony vállízület stabilizálásáért. A forgó mandzsetta izmok kicsiek és nem különösebben erősek. Ez a legfontosabb jelöltje a sérüléseknek. Néhány gyakori rotációs mandzsetta sérülések közé tartoznak a törzsek, a könnyek, a diszlokáció, a szétválasztás, az ütközés és a szublászkodás.

Okoz

A biológiai tényezők, például a vállízületek szerkezete, jobban érzékenyek lehetnek a rotátor mandzsetta sérülésére. Sérülést okozhat a rotátor mandzsettájának izmjában, ha a vállára esik, vagy a traumát a vállig tartja. A rotátor mandzsetta sérülésének más, még finomabb okai közé tartoznak az ismétlődő stressz a vállon vagy az ismétlődő vállmozdulatok, különösen a felső fejmozgások, például a mozgások során fellépő mozgás. A húzózár mozgatja a vállcsuklót a külső forgás veszélyeztetett helyzetében, jelentős terheléssel a forgó mandzsetta izmokban.

alternatívák

Ha rendszeresen húzza ki az ütéseket, az állandó felsõ mozgás miatt hajlamos lehet a rotátor mandzsetta sérülésére. Cserélje ki a pullupot egy másik edzéssel, amely ugyanazokat az izmokat használja, mint például a hajlított sor vagy az ülő sor. Különböző csapzsákokat is használhat. A semleges markolat – a tenyerei egymással szemben helyezkednek el – csökkenti a vállízületek stresszét a mozgás alatt, mivel a vállak nem forognak kívülről. A pullup egyes változatai nagyobb valószínűséggel rotációs mandzsetta sérülést eredményeznek. A nyakörv mögött, ahol felhúzod magadat, amíg a nyak hátsó része meg nem érinti a rudat, tegye a vállát szélsőséges külső forgatásra, és növelje a sérülésveszélyt.

Megelőzés

A rotátor mandzsetta sérülésének valószínűségének csökkentése érdekében proaktív módon vonattal haladjon a rotátor mandzsetta izmainak megerősítéséhez. Használjon könnyű súlyokat a belső és külső vállfordulási gyakorlatok sorozatának végrehajtásához. Végezzék ezeket a gyakorlatokat a vállán végzett edzés végén. Teljesítsd az egyes gyakorlatok 12-15 ismétlését. Állítsa le a pullup mozgást, ha fájdalmat érez a gyakorlat során. Ha vállfájdalom, zsibbadás vagy gyengeség merül fel, forduljon orvoshoz.