Situps és nagyított lép

Számos betegség, beleértve a májproblémákat, a szisztémás fertőzést és a rákot, megnövelt lépet okozhat, de a megnagyobbodott lép leggyakoribb oka a vírus mononukleózisa, a “Biológia: Élet a Földön az élettan” című tankönyv szerint. Orvosi ellátást kell kérnie, ha megnagyobbodott lépje van, és kezelőorvosa tanácsot ad a legjobb kezelésre. Az erőteljes gyakorlatok és gyakorlatok, például a hasfalra nyomást gyakorló állások általában nem biztonságosak a megnagyobbodott lépben szenvedők számára.

Szakadt lép

A megnagyobbodott lép legsúlyosabb szövődménye a szakadás. Ez az életveszélyes állapot belső vérzést okoz, és jellemzően sebészeti beavatkozást igényel, az “American Medical Association Medical Orvosi Útmutató” szerint. A megnagyobbodott lép mentes kezelésével a törés nagyon ritka, a betegek mindössze 0,1-0,2 százalékát tapasztalják, a Monotreatment webhely szerint. A szakadást gyakran a hasba fújják, de a túlzott stresszt és a hasi izmokat is okozhatják. Situps és egyéb hasi gyakorlatok növelik a megrepedt lép lépcsõinek kockázatát.

A Situps elkerülése

Meg kell kerülni a hasi gyakorlatokat, amíg a lépje visszatér a normális méretéhez. Ha orvosa teljes vagy részleges splenectomiát ajánl fel a megnagyobbodott lépjének kezelésére, a “Mayo Clinic Family Health Book” azt tanácsolja, hogy minden hatalmas testmozgást, beleértve a situpset, hat-nyolc hétig kerüljön el. A megrongálódás kockázatának növelése mellett a situps is növelheti a hasi fájdalmat és lassú helyreállítási időt.

Biztonságos gyakorlatok

Míg az erõs testmozgás nem biztonságos a lép megnagyobbodásakor, a könnyû testmozgás növelheti a fehérvérsejtszámot és megerõsítheti az immunrendszert. A könnyű kerékpározás, a gyaloglás és az alacsony hatású sportok, mint például a golf általában biztonságos választás, de az edzés előtt konzultáljon orvosával.

Visszatérve a gyakorlathoz

Ha a lép visszatér normális méretéhez, lassan kezdjen visszaépíteni az előző edzésprogramjába. Próbálja meg három vagy négy situps az első néhány nap. Ha bármilyen fájdalmat észlel, azonnal hagyja abba a gyakorlást. Orvosa tanácsot adhat Önnek a biztonságos gyakorlatokról és arról, hogy mennyi ideig kell várnia, mielőtt visszatérne a szokásos edzésprogramjába.