Só és alacsony nátrium-helyettesítő

A só, más néven nátrium, nagyon elterjedt a élelmiszerboltokban és saját otthonainkban. Az egészséges sópótlók segítenek megőrizni az egészséges táplálékot, miközben még ízelítőt adnak az ételhez. A gyógynövények és fűszerek friss táplálékkal együtt segítenek a napi ajánlott nátrium bevitel alatt.

A sóról

A só, amelyet általánosan asztali sónak neveznek, egy finomított só, amely nátrium-kloridból áll. A sót széles körben használják az ízek főzéséhez, ételekhez fűszerezve sószórókban és élelmiszer-tartósítószerként számos feldolgozott élelmiszerben. Az élelmiszercímkék a nátriumsót használják a só helyett. A testben a só segíti a folyadékegyensúly fenntartását, de túl sok só egészségügyi állapotokhoz vezethet, például magas vérnyomás vagy stroke.

ajánlások

Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint napi 2300 mg nátriumot nem fogyasztanak. Ez kb. 1 tk. Napi só. Az afrikai-amerikaiak, középkorúak vagy idősebbek vagy akiknek már magas vérnyomása van, napi 1500 mg nátriumot kell célozniuk.

Élelmiszerek nátriummal

Az élelmiszerek nátriummal való előfordulása a feldolgozott élelmiszerekben megtalálható. A fagyasztott ételek, az előrecsomagolt ételek, a salátaöntetek, a zsákos ételek, a paradicsomleves és a paradicsomlé nátriumtartalma gyakran a legmagasabb nátriumtartalmú ételek közé tartozik. A nátrium természetesen létezik bizonyos élelmiszerekben, az étkezéshez hozzáadódik az asztalnál sószórókon és Főzés közben is hozzáadódik.

Sópótlók: gyógynövények és fűszerek

A só nem az egyetlen adalék, amely főzés közben ízfokozó lehet. A fűszerek és gyógynövények étkezés közben ízeket hozhatnak létre nátrium hozzáadása nélkül. A gyógynövények olyan aromás növények, amelyek fűszerezési lehetőségeket biztosítanak. Próbáld ki a gyógynövényeket, amelyek közé tartozik a babérlevél, bazsalikom, menta, kapor vagy rozmaring. A fűszerek vegetatív anyag szárított részei, például gyökerek, magvak vagy ugatók. Próbálja meg a fahéjat, köményt, szerecsendiót, tarragont vagy borsot.

Sópótlók: friss snackek

A csomagolt snackételek, például a burgonya-csipke és perecek gyakran magas nátriumtartalmú élelmiszerek. Az egészséges snack felváltása a magas nátriumtartalmú táplálékhoz egészséges sópótló lehetőség. Próbáljon friss gyümölcsöket és zöldségeket tartani a konyhában és a munkahelyén, hogy megkönnyítse a könnyű ételeket. Ha friss zöldségekre kell öltözni, olvassa el az étel címkéit, és válasszon alacsony nátriumot.