Spirulina és b vitamin hiányosságok

A Spirulina, egyfajta hínár, segíthet a B-vitamin iránti igény kielégítésében vagy enyhe hiányosságok kezelésében. A B-vitaminok segítenek a test metabolizálásában zsírok és fehérjék, és átalakítja a szénhidrátokat cukorral ellátni a szervezet a szükséges energiát. Támogatják a májat és a központi idegrendszer működését, segítenek a szervezetnek szex és stressz hormonok létrehozásában, erősítik a hajat, a szemet és a bőrt. Bár maga a spirulina általában biztonságos, egyes márkák tartalmazhatnak hozzáadott toxinokat.

Spirulina és B-vitamin hiányosságok

A Spirulina hat B-vitamint tartalmaz – tiamint, riboflavint, niacint, pantoténsavat, piridoxint és folátot. A legtöbb ember elegendő vitamint kap a táplálékuktól. A fogamzásgátló tablettákat szedő nők a B-6-vitamin vagy a piridoxin hiányában szenvedhetnek. Az alkoholfogyasztók több B-vitaminban hiányosságokat mutathatnak.

B-1 és B-2 vitaminok

Egy evőkanál szárított spirulina 0,17 mg B-1 vitamint vagy tiamint tartalmaz. A B-1 egyéb táplálékforrásai közé tartoznak a babok, a gabonafélék, a diófélék és a húsok. Az egészséges táplálkozás napi 1-1,5 mg B-1 vitamint tartalmaz. Ha enyhén hiányos a B-1-vitaminban, az ajánlott mennyiségek napi 5 és 30 mg között mozognak. A súlyos hiányosságok legfeljebb 300 mg-os kiegészítőket igényelhetnek. Annak érdekében, hogy megfeleljen a B-1-nek a spirulina kiegészítőkön keresztüli igényeivel, az alapvető szükségletekhez körülbelül 5 evőkanál kell, és több mint 100 pohárral kell súlyos hiányosságot kezelni. A B-2-vitamin vagy a riboflavin kezelésére alkalmazott dózis napi 5-30 mg-os. Egy evőkanál szárított spirulina 0,26 mg B-2-et tartalmaz és 1 csésze körülbelül 4 mg-ot tartalmaz.

B-3 és B-5 vitaminok

A niacin vagy a B-3 vitamin ajánlott napi adagja napi 14-16 mg. Az enyhe hiányosságokban szenvedőknek napi 50-100 mg-ra van szükségük. Azok, akiknél a pellagra súlyos niacinhiány, legfeljebb 500 mg-os napi kiegészítőket igényelhetnek. Egy evőkanál szárított spirulina kevesebb, mint 1 mg niacint biztosít, és egy csésze 14 mg. Ha hiányzik a B-5-vitamin, vagy a pantoténsav, akkor előnyös lehet napi 10 mg-os adag pótlására. Ha nem vagy hiányos, az RDA a B-5 esetében 5-7 mg. Egy evőkanál szárított spirulina körülbelül 0,24 mg B-5-t és 1 csésze spirulina körülbelül 4 mg pantoténsavat szolgáltat.

B-6 vitaminok és folát

A Spirulina kis mennyiségű B-6 vitamint tartalmaz, de nem elég ahhoz, hogy megfeleljen az Ön igényeinek. A hiányossághoz szükséges B-6 dózis 2,5 és 30 mg között van. Egy csésze szárított spirulina 0,4 mg B-6 vitamint tartalmaz. A spirulina nagyobb mennyiségű folsavat biztosít, 7 mg 1 evőkanál és 105 mg 1 csészében. Az FDA a folsavhoz hasonlóan 400 mcg. A fólin más táplálékforrásai közé tartoznak a leveles zöldségek, a szárított bab és a citromsav. Ha spirulinnal szeretné kiegészíteni étrendjét, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, hogy ajánljon egy márkát, amely nem szennyezi a nehézfémeket. A B-3 vitamin mellett a spirulina fehérjet, E-vitamint, mangánt, vasat, szelént és béta-karotint, valamint antioxidánsokat és esszenciális zsírsavat tartalmaz.