Sprint edzés a sebesség

A futás nem csak a futás gyorsabb verziója. Szinte egy teljesen másfajta fegyelem. Megköveteli a sprintertől, hogy megtanuljon egy másik testformát és speciális izomrostokat alakítson ki. Ezért a sprint edzéseket is kifejezetten arra kell szabni, hogy a lábakat nagyon egyedi módon formálják.

Jelentőség

A sprint-képzés célja robbanásszerű robbanás, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan felgyorsuljon és még nagyobb sebességet érjen el. Ez a lépéshosszal kezdődik. A Brian Mackenzie professzionális edzője szerint a lépés kezdete előtt 50-60 cm-re kell haladnia, és fokozatosan 10-15 cm-re kell növelnie a lépést, amíg el nem éri az optimális 2,3 m hosszúságot. A lábad golyóinál magas, elölről jövő térddel és kiterjesztett hátsó lábával. Amint edződsz, gyors izomszálakat építesz, amelyek nagy izomok, amelyek gyors energiatörtetést biztosítanak.

periódusai

A sprint edzések a 20m-nél nagyobb, 400m vagy 600m hosszú, nagy intenzitású sprint-intervallumok rövid szüneteit használják. Minden egyes sprint-intervallumot 20 és 100 méter közötti, 10 méteres lépésekben, majd 50 méterenként választunk ki, például 70 méteres, 80 méteres, 90 méteres, 100 méteres, 150 méteres, 200 méteres távolságokra. Ez némileg hasonlít a high- Intenzitás intervallum képzés, de a végső cél a gyorsaság, nem pedig a puszta fizikai erőfeszítés.

Edzés felépítése

Minden nap meg kell tennie egy bizonyos számú készletet, amelyek több ismétlődő rövid sprinteket tartalmaznak, amelyekben nyugszik. Például választhat, hogy öt reprodukciót végz 50 m-es sprintekkel, majd 3-as sorozatot az 5 ismétléssel összesen 15 50 m-es sprintekre. Minél hosszabb a távolság, annál kevesebb készletet és ismétléseket kell tennie. Lehetőség van saját edzés elkészítésére, bár valószínűleg előnyösebb a szakember által meghatározott struktúra követése.

Variációk

Sok változata van a szokásos sprint edzésen. Az ellenállási sprintek például valamilyen ellenállást okoznak a szán, a gumiabroncs vagy a felfelé irányuló lejtőn. A segített futás a lejtőn vagy a szélen fut. Az intenzív tempó 75-95 százalékos erőfeszítést igényel a tejsav felépítésével. A kiterjedt tempó hasonló, de a cél az, hogy elég lassan fut, hogy ne keletkezzen tejsav.

plyometrics

A pliometria, amely kifejezetten a robbanékonyság és az idegrendszer reakcióidejének megcélzására és javítására tervezett gyakorlatok, szintén előnyös a sprinterek számára. A pliometria rendkívül dinamikus gyakorlatok és különböző formákban jön létre, de a legtöbb rutin valamilyen ugratást, ugrást vagy kihagyást tartalmaz. Végtére is, javítani szeretné a lábak földi érintkezési idejét. Az elit sprinter 0,08-0,1 másodpercig érintkezik a talajjal. Egy átlagos személy esetében körülbelül 0,2 másodperc. Ez pedig növeli a képességét, hogy gyorsabban kilábaljon a földről és még nagyobb sebességet teremtsen.