Stevia levélpor és levélkivonat

A Stevia, más néven Stevia rebaudiana, világszerte ismert édes növényi levelekről. 2008 végén az FDA kijelentette, hogy a Stevia édesítőszert “általánosan biztonságosnak ismerik”, és a terméket gyorsan felszívják az élelmiszeriparba alternatív édesítőszerként vagy cukorhelyettesítőként. A nyers Stevia a Stevia növény édes leveleiből származik, és különféle formában lehet értékesíteni, beleértve magukat a leveleket, zöld, kevésbé édes növényi por, finom, édes fehér porkivonat, valamint folyékony formában. A Mintel, a piacvezető piackutató cég szerint a Stevia értékesítése 2011-ben elérheti a 2 milliárd dollárt.

Az édesítőszer azonosítása a levelekről

A Stevia kifejezés az egész növényre utal, de a növénynek csak egy része édes. Tagja a napraforgó vagy az Asteraceae növénycsaládnak, és természetesen megtalálható az észak-dél-amerikai és trópusi területeken, például Paraguayban és Brazíliában. A Stevia édesítőszert a levél édes részeinek (“steriol-glikozidok”) elkülönítésével állítják elő, a leveleket úgy, mintha teát készítettek volna. Agarwal és munkatársai szerint Stevioside és Rebaudioside A a Stevia legfontosabb édes összetevői: a Rebaudioside A koncentrációja nagyobb, annál jobb az édesség szintje, mivel ez a kombináció legédesebb és legjobb része.

Stevia jellemzői

Stevia.com szerint a nyers Stevia levelek és a zöld növényi por 10-15-szer édesebb, mint az asztali cukor. A kereskedelmi forgalomban értékesített fehér por egy kifinomultabb termék, és sokkal édesebb. Valójában ez a tisztított és koncentrált fehér por 200-300-szor édesebb, mint az asztali cukor. Stevia kissé keserű lehet néhány ember számára, és mások úgy vélik, hogy az ízvilághoz hasonló. A Stevia-nak nincsenek kalóriái, és a Mayo Clinic szerint a kutatás bizonyítja, hogy a Stevia nem emeli a vércukorszintet az érzékeny emberekben.

Stevia-tartalmú ételek

A Stevia számos kereskedelmi élelmiszertermékben megtalálható a különböző nevek alatt. A Coca-Cola italaiban használja és Truvia-nak hívja. A PepsiCo PureVia termékét hívja. Stevia, vagy annak egy formája megtalálható néhány cukormentes Wrigley-féle gumiban, Beatrice Foods joghurtokban, japán stílusú savanyúságokban és néhány cukorka.

A Stevia előnyei

Anton, et.al. szerint a cukorral édesített élelmiszerek jelentős hatással lehetnek az elhízásra. A kutatók azt találták, hogy az emberek nem ellensúlyozták a hiányzó kalóriákat, amikor Stevia-t fogyasztottak a cukoron. Mivel a Stevia nem befolyásolja a vércukorszintet, és valójában hipoglikémiás hatása lehet, hasznos lehet a cukorbetegség kezelésében. Ulbricht és munkatársai szerint két hosszú távú vizsgálat azt mutatja, hogy a stevia csökkentheti a vérnyomást néhány magas vérnyomással rendelkező embernél, de ezt szükségszerűen rövidebb vizsgálatok támasztják alá. A vérnyomás-kutatások többségét Kínában végezték. Élelmiszer-adalékként úgy tűnik, hogy a Stevia stabil a főzés során és savas ételekkel, de nem “caramelize”, ha pirított.

Aggodalmak a Stevia vonatkozásában

Némi aggodalomra ad okot a kisebb GI hatások, a fejfájás és a szédülés a Stevia-val. Ezenkívül néhány tanulmány kommentálta a tisztasági és toxicitási aggodalmakat. A Stevia cukoralkoholokkal való keverése lazító hatású lehet. A terhes nők, a cukorbetegek és a magas vérnyomású betegeknek a lehetséges mellékhatások miatt kerülniük kell a Stevia használatát. Miközben a japánok tanulmányozták a Stevia-t, és biztonságosnak tekintették az általános lakosság számára, bizonyos populációk körében elővigyázatossággal kell számolni.