Súlyos duzzanat a gyomor étkezés után

A gyomor súlyos duzzanata az étkezés után lehet az ételeket vagy az alapállapotot. A gyomor duzzanata, amelyet ún. Puffadásnak is nevezhet, néhány centimétert adhat hozzá a derékvonalához, érezheti magát teljesnek és kisebb kellemetlenséget okozhat a hasában. A vérzés gyakori előfordulás alkalmanként, de ha bármilyen étvágytalanságot okoz, akkor orvosával kell találkozni.

Gázalakító élelmiszerek

A megfázás a gyomrában és a belekben lévő csapdázott gáz eredménye. Az étkezés után az ételeit gyomorba emésztjük, és belépünk a vékonybélbe, ahol az enzimek lebontják az élelmiszerben lévő fehérjéket, szénhidrátokat és cukrokat, hogy energiájukhoz használják a szervezetben. Egyes ételeket nehezebb megemészteni, és túlzott mennyiségű gázt is okozhat, ami az emésztőrendszerbe épülhet, ami megereszkedést, gázáramlást és puffadást okozhat. A gáztalakító készítmények közé tartoznak a karfiol, szénsavas italok, sült bab, káposzta, brokkoli, kemény cukorka és gyümölcsök és zöldségek. A megfékeződés lehet, hogy a levegőt túl gyorsan enni vagy rágógumi lenyelése okozza.

Élelmiszer-intolerancia

Az élelmiszer-intoleranciák egyik fő tünete a puffadás. Az élelmiszer-intolerancia akkor fordul elő, amikor a szervezet nem rendelkezik megfelelő enzimekkel a fehérjék vagy cukrok lebontásában bizonyos élelmiszerekben. Az élelmiszer el nem emésztett része kölcsönhatást okozhat az ártalmatlan baktériumoknak a vastagbélben, ami gázt, puffadást és hasmenést okozhat, az American College of Gastroenterology szerint. A szokásos táplálék-intoleranciák közé tartoznak a tejben, gluténben, MSG-ben, fruktózban, hisztaminban és élelmiszer-adalékanyagokban található cukrok. A legtöbb élelmiszer-intolerancia elsősorban az emésztőrendszert befolyásolja, és hányingert és hányást okozhat.

Irritábilis bél szindróma

Ha puffadást fejt ki, függetlenül attól, hogy mit eszel, krónikus emésztőrendszeri megbetegedés lehet, amelyet irritábilis bél szindrómának neveznek. Az IBS egy emésztőszervi megbetegedés, amely az amerikai populáció körülbelül 20 százalékát érinti, az Országos Betegségek Betegségek Információs Központjának (National Digestive Diseases Information Clearinghouse) szerint. Az IBS leggyakoribb tünetei: puffadás, gyomorfájdalom, görcsök, krónikus hasmenés vagy székrekedés. A tünetek megelőzése magában foglalhatja az étrend változását és a stressz csökkentését.

Egyéb szempontok

A túlzott puffadás egyéb gyakori okai a székrekedés, a gastrooesophagealis reflux betegség, a túladagolás, a vékonybél bakteriális túlnövekedése, a súlygyarapodás, a petefészekrák, a daganatok és a cöliákia, a MedlinePlus szerint. El kell végezni az orvosi értékelést, mielőtt megpróbálná önmagát kezelni a tüneteit.