Súlyos hasi görcsök étkezési hagymával vagy szénhidrátokkal

Gyomorfrekvenciák, puffadás, hasi kellemetlenség és fájdalom az IBS vagy irritábilis bél szindróma gyakori jellemzői, de számos más gasztrointesztinális rendellenesség is lehet a bűnös. Ha észrevette, hogy minden alkalommal étvágytalanná vagy szénhidráttartalmú ételekkel rendelkezik, akkor lehet, hogy kapcsolódik. Tartson egy élelmiszer naplót, hogy rögzítse mindazt, amit eszik, és tüneteit, hogy segítsen megerősíteni ezt a kapcsolatot.

hagyma

A vöröshagymát nehéz megemészteni, különösen ha nyersen evett. Ha mindenféle főzött hagyma, beleértve a barna hagymát, a fehér hagymát, a spanyol hagymát, a zöldhagymát és a mogyorót, mind hasonló tüneteket produkál, akkor reagálhat az általuk tartalmazott fruktánokra. A fruktánok olyan fruktózmolekulák lánca, melyeket egyesek nem nagyon tolerálnak, különösen, ha fruktóz malabszorpcióval rendelkezik. Azok a személyek, akik nem tolerálják a fruktánokat, gyomor-bélrendszeri problémákat is tapasztalhatnak, miután fogyasztanak egy kis mennyiségű hagymás sót, hagymát vagy hagymát tartalmazó levest. Ha a hagyma súlyos hasi görcsöket okoz, nagyon valószínű, hogy a fokhagyma, a bimbócsírák, a görögdinnye és a articsóka ugyanazokat a problémákat okozza.

Carbs

Néhány szénhidrát problematikus lehet a belekben, ha fruktóz-felszívódás van, ami megfelel annak, hogy nem képes megfelelően felszívni néhány rövid láncú erjeszthető cukrot, és enyhe vagy súlyos hasi görcsök, puffadás, flatulencia, hasmenés és székrekedés társul. A fruktóz-felszívódás leginkább problémás szénhidrátjai közé tartoznak a búzából, árpából és rozsából készült élelmiszerek, a magas fruktóz gyümölcsök, mint az alma, a görögdinnye, a körte, a cseresznye és a mangó, valamint a fruktóz-édesítőszerek, mint a méz, a fruktózos kukorica szirup és az agave nektár . Ezek az élelmiszerek fruktózt vagy fruktánt tartalmaznak olyan mennyiségben, amely gasztrointesztinális kellemetlenséget okozhat.

mechanizmus

Ha gyümölcscukor felszívódása van, amely alultáplált és alul ismert gasztrointesztinális rendellenesség, akkor a szervezet nem képes megfelelően felszívni a fruktózt és a fruktánt. Ennek eredményeképpen ezek a rövid láncú cukrok a bélben lévő baktériumok táplálékává válnak, ami sok olyan gázt eredményez, amely ingerlést, fájdalmat és görcsöt okoz. A bélmozgás, például hasmenés vagy székrekedés változása szintén gyakori a fruktóz-felszívódás tünete.

Diagnózis

Annak megállapítása érdekében, hogy a fruktóz-felszívódás a súlyos görcsök forrása, ha hagymát és bizonyos, szénsavas tartalmú ételeket fogyasztanak, kérjenek hidrogénlégteljesítményt. Ha a teszt azt jelzi, hogy Ön egy fruktóz malabsorber, kérjen ajánlatot egy regisztrált dietetikusnak, aki tapasztalattal rendelkezik a gasztrointesztinális egészségi állapotban, hogy segítsen azonosítani a potenciális tápanyagokat, amelyek felelősek a gyomor görcsökért és más gasztrointesztinális tünetekért.