Szinoviális ízületek a testmozgás során

A szinoviális ízületek a tested mozgásának legszélesebb körét kínálják, ami a testmozgás lényeges részét képezi. Ezek az ízületek kenést és párnázást biztosítanak a csontok és a szövetek számára, ahogy gyakorolsz. Viszonzásul a gyakorlásnak lehetősége van a szinovális ízületi egészség fenntartására.

Synovial közös tulajdonságok

A szinoviális ízületek olyan szinoviális üreggel rendelkeznek, amelyet egy szinoviális membrán veszi körül, amelyet folyadékkal töltenek meg, amely az izületi porcot táplálja. Az ilyen típusú ízületbe ágyazott csontokat a hyalin porcában lefedik, olyan anyag, amely párnázást biztosít a csontok között. A szinoviális membrán sejtek hialuronánnak és kenőanyagnak nevezik azokat az anyagokat, amelyek a hyalin porcenzitását és rugalmasságát növelik. A szinovális folyadék segít megvédeni a szervezetet a fertőzéstől és a gyulladástól.

A szinoviális ízületek mozgása

A gyakorlatnak szinte az összes szinoviális ízületek használatát igénylik. A gömbcsukló és a csuklócsuklók – mint a csípő és a váll – a mozgás legnagyobb mozgásterét biztosítják, míg az ujjai, lábujjai és könyökök csuklópántok, és két irányban mozognak. A csontok között olyan csuklócsontok találhatók, mint az aljzat sugara és az ulna, egy csonthoz forgatva a másik körül. A csuklója kondiloid vagy ellipszoid ízületeket tartalmaz – ahol az egyik csont érintkezési felülete homorú, a másik konvex, így a csukló egy körben mozoghat. A nyakkendők – amelyek a hüvelykujjban találhatók – hasonló mozgástartományban vannak a kondyloid ízületekhez képest, de nyeregként vannak kialakítva. A vállod része az acromioclavicularis, ami egy siklócsukló példája.

Csatlakozások a gyakorlat során

A testmozgás gyakori formái, mint a gyaloglás, futás, kerékpározás és úszás, különböző szinoviális ízületeket használnak. A térd fontos szerepet játszik a kétlábú mozgásban, ez szükséges a lábának hajlításához és kiterjesztéséhez. A lába tartalmaz kondilózist és csuklópántokat, amelyek felszívják a hatást és a mozgást. A tenisz mérkőzés alatt a vállpántja és a karkötő csúszik össze, miközben a könyök zsinórral táplálja a szolgálatot és az őrölt lökéseket. A csípője szinte állandó mozgásban van, a gömb és az aljzatcsukló elfordul, hogy állva tartson, vagy segítsen üldögélni, csavarni vagy oldalra mozogni. A rendszeres edzés segíthet az ízületek működőképességének megőrzésében.

Gyakorlat és Synovial Fluid

A gyakorlás segíthet növelni a szinovális folyadék védő erejét, és potenciálisan segíthet az ízületi gyulladás és az osteoarthritis kezelésében. Ezeket a betegségeket az ízületi porc lebontása, valamint a szinoviális folyadék csökkenése és a gyulladásos anyagok növekedése jellemzi. Az “Arthritis Research & Therapy” című cikk 2010 júliusában vizsgálta a testmozgás hatásait a térd osteoarthritisére. A tanulmány megállapította, hogy a tapasztalt nők növelik a gyulladásgátló anyagokat a szinoviális folyadékban. Összehasonlításképpen, a nem gyakorló csoport nem tapasztalta ezeket a hatásokat. Ha artritisz vagy osteoarthritis van, beszéljen kezelőorvosával a edzésprogram megkezdése előtt.