Szója formula és székrekedés csecsemőknél

A szója formula szójababból származó fehérjét tartalmaz. A szójatechnika és a székrekedés közötti kapcsolat a szülők és a gyermekorvosok között nagyon vitatott téma szerint Melvin Heyman, a gyermekgyógyász professzora és a San Francisco-i kaliforniai Egyetem gyermekgyógyászati ​​gasztroenterológiai osztályának vezetője szerint. Ez azért van így, mert a szója-képlet úgy tűnik, hogy segít egyes székelyüléseken, és más betegekben is kap a székrekedést. Számos oka lehet annak, hogy a szója formula segíthet a dolgok mozgásában – vagy sem.

A csecsemők beszűkültsége a bélmozgás hiányára utal. A csecsemők székrekedésének jelei közé tartozik: három vagy több nap széklet nélkül, fájdalom vagy sírás a BM alatt, és a 10 perccel hosszabb ideig tartó szúrás után nem lehetséges széklet, a HealthyChildren.org szerint az Amerikai Akadémia hivatalos honlapja Gyermekgyógyászat. Kivételt képeznek az 1 hónaposnál idősebb szoptatott csecsemők. Az anyatej elégtelen bevitele gyakran imitálja a székrekedést ezeken a csecsemőkön. Ne feledje, hogy a DrPaul.com szerint fiatalabb csecsemőknél normális a rágás vagy a feszültség, miközben kihúzza a székletet. Az is gyakori, hogy a nem székrekedő csecsemők a feszültség alatt pirosak az arcukon. Azonban a tápszerrel táplált babák, akik öt nap múlva nincs BM, valószínűleg székrekednek, Heyman szerint.

Heyman azt mondja, hogy a csecsemőknél a székrekedés néha formula-függő, ezért egy szója formulara való áttérés segíthet egyes babáknak. A HealthyChildren.org azt jelzi, hogy mivel a szójatejet tartalmazó szójafehérje és szénhidrátok olyanok, amelyek különböznek a tej alapú formuláktól, néha olyan csecsemők számára ajánlott, akik nem tudják megemészteni a laktózt, amely a tej alapú főbb szénhidrátja. Sok babának rövid periódusa van, amikor nem képes megemészteni a laktózt, különösen a hasmenés után. Egyes szülők úgy vélik, hogy a szójaszabályzat megkönnyítheti a kólia vagy a kényelmet, bár a HealthyChildren.org szerint nincs bizonyíték erre. Ha gyermekét vegetáriánusként szeretné felemelni, a szója formula előnye, hogy nem tartalmaz állati termékeket.

A szójaszabályzat a Heyman szerint a székeket nehezebbé teheti, romlik, vagy okozhat székrekedést egyes gyermekekben. Egy másik probléma a szójatechnikára való áttéréssel: Egyes babák allergiásak lehetnek a szójára. Ezeknek a csecsemőknek a szója formula valóban emésztési problémákat okozhatnak, beleértve a székrekedést. Dr. Greene.com szerint a tehéntej allergiával rendelkező csecsemők 20 százaléka is allergiás a szójára. Mindkét ilyen allergia jellemzően csecsemőként vagy kisgyermekeknél keletkezett. Néhány szója formula alacsonyabb a vasnál, mint a tej alapú formulák. Ebből kifolyólag a szülők választhatják a szójatejet, mivel a vas-kiegészítők kiváltása a felnőttek székrekedését okozza, de a HealthyChildren.org vas-dúsított bébi képleteket javasol az anémia megelőzésére. Nincs bizonyíték arra, hogy az alacsony vas-kiegészítés segít enyhíteni a székrekedést.

A szója- vagy tejalapú formulákra allergiás csecsemők számára hipoallergén készítmények állnak rendelkezésre. Néhány képletet probiotikumokkal, egészséges baktériumokkal erősítenek, amelyek enyhítik a székrekedést és más emésztési problémákat. Más székrekedés jogorvoslatok érdemes megpróbálni. Ha a baba úgy tűnik, hogy székrekedés, Heyman azt javasolja, hogy a kis egy extra vizet, vagy kínál egy üveg hígított szilva gyümölcslé naponta vagy kétszer. Ha a baba elkezdi a szilárd ételeket, általában 6 hónapos korban, a gabona- és bébiételek borsó, bab és egyéb zöldségek segítenek a dolgok mozgásában, mert székrekedés-csökkentő rostokat tartalmaznak.

Székrekedés csecsemőkben

Soy Formula előnyök

Szója formula problémák

További megfontolások