Szójalecitin a fogyásért

A szójalecitin egy szójababolajból előállított vegyület. A szójalecitin-kiegészítők segíthetnek csökkenteni az egyes betegségek tüneteit, és gyakran kereskedelmi forgalomba kerülnek, mint súlycsökkentő segédeszközök. Azonban kevés elismert tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a szójalecitin használata rendszeresen kedvező hatással van a testsúlyra. Beszélje meg kezelőorvosával a lehetséges hátrányairól, hogy a szójalecitin egy része a súlykezelési programnak és más olyan életmódbeli változásoknak, amelyek hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez és a fenntartható fogyáshoz.

Soy Lecithin, Fat Emulgeálószer

A lecitin a növények, állatok és emberek sejtmembránjai lényeges részét képezi. Foszfolipidekből, zsírsavakból és trigliceridekből áll. Ezek a vegyületek olyan lecitin tulajdonságokat adnak, amelyek hatásosnak bizonyulnak emulgeálószerként gyógyszerek és élelmiszertermékek formájában. A szójababból származó szója-lecitin a lecitin legelterjedtebb kereskedelmi forrása. A szervezetben a szójalecitin a neurotranszmitter acetilkolin szintézisének kolinforrásaként működik, és serkenti a koleszterin metabolizmusát. Emiatt a kutatási eredmények középpontjában a szójalecitin foglalkozott a dementia és a magas koleszterinszint lehetséges kezelésével, valamint az ateroszklerózis megelőzésének egyik lehetséges módjával. A Drugs.com arról számolt be, hogy a vizsgálatok ellentmondó eredményeket hoztak. További kutatásokra van szükség, mielőtt a szójalecitin bármilyen állapot kezelésére ajánlható.

Fat Chance a Fogyás

A súlycsökkenés szója-lecitin-kiegészítésének támogatói azt állítják, hogy mivel a lecitin természetes zsír-emulgeálószer, többet fogyasztanak, ami megakadályozhatja a zsír tárolását, lehetővé téve a szervezetből való eltávolítását. Christine Lawhorn azonban a Vanderbilt Egyetem pszichológiai osztályától azt állítja, hogy nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szójalecitin képes erre. Ehelyett Lawhorn figyelmeztet arra, hogy a lecitin-kiegészítés hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, rámutatva, hogy a magas lecitinbevitel mellékhatása a súly növekedése.

Kiegészítő mellékhatások

A szójalecitin kiegészítése számos más mellékhatást is okozhat, beleértve a hasmenést, hányingert, puffadást és hasi fájdalmat. Ezenkívül a rendszeresen felszívódó, 3,5 grammnál nagyobb dózisok ugyanazokat a mellékhatásokat okozhatják, mint a túlzott kolin-kiegészítés: a vérnyomás hirtelen csökkenése, ami könnyű vagy ájulást okozhat. Nincs olyan kutatás, amely arra utalna, hogy a szójalecitin biztonságosan használható, ha terhes, szoptat vagy vényköteles gyógyszereket szed. Kerülje el a szójalecitin használatát, ha allergiás a szója termékekre, és azonnal hagyja abba a használatát, ha csalánkiütéseket, arcon duzzadást vagy légzési nehézséget okoz.

Egyéb hátrányok

A szójalecitin-kiegészítőket az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Hivatala nem szabályozza, és nem ellenőrzik a tisztaságot, a hatékonyságot vagy a biztonságot. Nincs bizonyíték arra, hogy a hosszú távú szójalecitin-kiegészítés biztonságos, és az egészségügyi szakemberek számára nem áll rendelkezésre elegendő kutatás a megfelelő dózisok meghatározására. A szójalecitin nem tűnik károsnak, de valószínűleg nem fog segíteni a fogyásban, a regisztrált diétás Tara Gidus a Chow.com-on. Mielőtt használná a szója-lecitint a fogyásért, beszéljen kezelőorvosával a testmozgásról és az étkezési szokásokról, amely hatékonyabb lehet a szójalecitinnél, és segít elérni súlycéljait.