Tazorac krém és mit csinál a pattanásokért

A Tazorac a topikális gyógyszerkészítmény tazarotene márkaneve, amely hasznos az akne és pikkelysömör kezelésében. Bár hatékony a pattanások ellen, legalább négy héten keresztül nem javulhat a javulás, a Tazorac hivatalos honlapja szerint. Az Allergan gyártmányú gyógyszer csak gél és krém formában kapható.

Azonosítás

A Tazorac krém 0,05 százalékos és 0,1 százalékos erősségű a plakkos psoriasis kezelésére, és a 0,1 százalékos krém is az akne kezelésére szolgál. Ez egy retinoid gyógyszer, amely az A-vitaminból származik. A topikális retinoidok segítik a pórusokat tisztán tartani, és megakadályozzák a fehérvérsejtek és mitesszerek nevezett comedonok kialakulását, magyarázza az American Academy of Dermatology.

Hatékonyság

A “Journal of Drugs in Dermatology” 2010. májusi számában közzétett tanulmány során a tazarotén krém jobb eredményeket ért el az akne ellen, mint az adapalén gél, egy másik, kizárólag vényköteles helyi retinoid. A mérsékelt vagy súlyos akne résztvevői vagy a tazarotén 0,1% krém vagy 0,3% adapalén gél naponta egyszer alkalmaztak. A tazarotén krém hatékonyabb volt a pattanások elváltozásainak csökkentésében és a gyulladás utáni hyperpigmentáció csökkentésében. Mindkét gyógyszer jól tolerálható, kivéve a ritka bőrirritációt.

Használat

A Tazorac-ot minden este alkalmazzák, tanácsot ad a hivatalos honlapon. Először gyengéden tisztítsa meg arcát, és hagyja, hogy a bőre kiszáradjon, majd vékony réteg Tazorac krémet alkalmazzon az akne által érintett területekre és az aknére hajlamos területekre. A túlzott felszívódás elkerülése érdekében mossa le azokat a területeket, melyeket nem kell kezelni, beleértve a kezét is. Ne kapjon semmilyen gyógyszert a szemhéjára, a szemére vagy a szájára. A Drugs.com megjegyzi, hogy a tazarotén krém alkalmazása előtt vagy után alkalmazhat hidratáló krémet vagy krémeket, de az első terméket teljesen elszívja és teljesen megszáradja, mielőtt alkalmazná a második terméket.

Mellékhatások

A Tazorac krémmel kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások a szárazság, a bőrpír, a hámlás, a viszketés, a szúrás és az égő érzések. Súlyos irritációt okozhat, ha az ekcémra alkalmazzák. A tazarotén a bőr érzékenyebbé teszi az időjárás szélsőségét, mint a hideg és a szél, valamint az ultraibolya fényt, ami növelheti a súlyos napégés veszélyét. A tazaroténre allergiás reakció léphet fel, csalánkiütés, légszomj, torokzáródás és arc- vagy szájdagadás esetén. A Drugs.com figyelmezteti a betegeket, hogy ne alkalmazzák gyakrabban a tazarotén alkalmazását, mint az irányított, mert a túlzott használat jelentős vörösséget, hámlást és kellemetlenségeket okozhat, és nem eredményez gyorsabb vagy jobb eredményeket.

Ellenjavallatok

A terhes nők vagy a terhes nők nem használhatják a Tazoracot, mert a retinoidok születési rendellenességeket okozhatnak, figyelmezteti a hivatalos honlapot. Mivel érzékenységet okoz a napfénynek, ne használjon Tazorac krémet, ha hasonló hatású gyógyszereket (például tetraciklin vagy fluorokinolon antibiotikumok) szed.