Természetes élelmiszer-hashajtók és bélmozgások

A rendszeres bélmozgás, vagy az emberi testből történő hulladék eltávolítása a megfelelő emésztés részét képezi. A székrekedés, azaz ritka vagy nehéz bélmozgás, gyakori panasz, és felszólít a lazítószer kezelésére, hogy lazítsa meg a székletet. Az over-the-counter lehetőségek mellett sok ételnek természetes lazító hatása van.

Rost

A szálak lazító hatással vannak a legtöbb egyénre. A növényi alapú élelmiszerek gyakran természetes mennyiségű rostot tartalmaznak. A feketék, a pinto és a sült bab mindegyike 15 gramm rostot szolgál fel 1-csésze adagonként, ami a napi bevétel közel felét teszi ki, a Mayo Clinic szakemberei szerint. A lazító hatású egyéb magas rosttartalmú élelmiszerek: articsókák, zabpehely, sok teljes gabona reggeli gabonafélék, aszalt szilva, borsó és málna. A rendszeres fekete kávé, amely kávébabból származik, olyan oldható szálakat tartalmaz, amelyek lágyítják a székletet, a Scientific American munkatársa, Coco Ballantyne szerint. A joghurt nem növényi eredetű, de természetesen élő “jó” bakteriális kultúrákkal rendelkezik, amelyek elősegítik az emésztést és a szabályszerűséget.

Fiber viták

Miközben az orvosok és a dietetikusok egyetértenek abban, hogy a napi étkezési rost fontos összetevője az egészséges emésztőrendszer előmozdításának, van némi ellentmondás a rost tényleges meghatározásánál. Míg az “étrendi rost” egyszer már egy esernyő kifejezés, amelyet minden fogyasztható, emészthetetlen növényi anyag leírására használnak, egyes szakemberek úgy érzik, hogy van különbség a hozzáadott szál és a természetben előforduló rostok között. A “Nutrition: Concepts & Controversies” tankönyv szerzői szerint a Természettudományi Intézet Intézete arra törekszik, hogy a természetes szálakat “nem kezelhetõ szénhidrátok és ligninok, amelyek bensõségesek és épek a növényekben” meghatározzák. Határokon belül olyan élelmiszerek között, amelyek rostot tartalmaznak, és azok, amelyek a feldolgozás során hozzájuk hozzáadott szálakat tartalmaznak.

Fiber ajánlások

Az FDA azt javasolja, hogy naponta körülbelül 25-30 gramm diétás rostot – azaz 1 uncia-mennyiséget – fogyasztanak. Ez az összeg lehetővé teszi az emésztőrendszer megfelelő működését és megakadályozza a székrekedést. Az ajánlott szálasanyag mennyisége érdekében válasszon szálas gyümölcsökből és zöldségekből, hogy töltse fel a felét vagy az ételeket az FDA “app” élelmiszer-sablonja szerint.

Figyelemfelhívó

Egyes egészségügyi és természetes élelmiszerboltok olyan márkákat hordoznak, amelyek “100 százalékos” természete természetes, és tartalmaznak rosttartalmú ételeket. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala nem szabályozza ezeket a kiegészítőket. Az orvosok azt javasolják, hogy ételt fogyasszanak rosttartalmú élelmiszerek helyett, mivel az élelmiszer vitamin- és makronutriens tartalmat biztosít.