Túl sok fehérje étkezési következményeit

A fehérje a diéta és a fitnesz iparág buzzja, és jó okból. Elengedhetetlen a testéhez, és elengedhetetlen a növekedéshez. Az általános iránymutatás az, hogy a kalóriák 15-35 százaléka fehérjéből származik, de néhány ember még jobban megnyomja. A fehérje nem a “jobb, ha jobb”, ha a folyamatosan többet fogyasztunk, mint az ajánlott mennyiség, ami egészségügyi problémákat okozhat – és nem fog további előnyökkel járni egy normál érték fölött.

Az első tünet a kiszáradás. Ha a legtöbb szénhidrátot fehérjével helyettesíted, akkor elveszíted a víz súlyát. A szénhidrátok 1: 4 arányban kötődnek a vízhez, amikor azokat a szervezetben tárolják, így a szervezet az égetett szénhidrogéneket égeti el energiával, és a vízmolekulák felszabadulnak és kiválasztódnak. Túl sok fehérje fogyasztása azt jelenti, hogy nem helyettesíti az elfogyasztott szénhidráttartalmakat, így a víz sem helyettesíthető. Érdemes észrevenni néhány gyors fogyást, de nem fognak sporttevékenységet végezni, és a bőröd idővel megszárad és durva lesz. Veszélyeztetheti továbbá az akut kiszáradást meleg időben vagy erőszakos tevékenység során, ezért sok folyadékot inni, és figyeljen olyan tünetekre, mint a szédülés, az extrém fáradtság és az émelygés.

Amikor a szénhidráttartalmak elhasználódnak, a szervezet energiára vált. A legtöbb magas fehérjetartalmú étrend szintén magas a zsírban, ezért rengeteg körül kell menni. A probléma az, hogy a zsír felhasznált molekulába történő bontása ketont termel, amelyet az agya lebont, hogy hatékonyabbá tegye a zsírbontást. Ezt a folyamatot ketózisnak nevezik, és annak célja, hogy megvédje az izomzat fehérjét a bontástól, így ne veszítse el az izom erejét. A ketózis tünetei közé tartozik a fáradtság, az ingerlékenység és az émelygés. Sokan tapasztalják az étvágycsökkenést a ketózis során, ami közel éhhalálhoz vezethet.

A fehérje anyagcseréje sok hulladékot eredményez, amit a máj és a vesék szűrnek. Ha normális vese- és májfunkcióval rendelkező egészséges személy vagy, akkor valószínűleg nem lesz probléma. De ha máj- vagy vesefunkciója még egy kicsit le van kapcsolva, túl sok fehérje súlyosbíthatja a problémát. Minél több fehérjét eszel, annál rosszabb a helyzeted. Ez maga a fehérje, amely hangsúlyozza a veséket, de ez a ketózis, amely a májat hangsúlyozza. Bár túl sok fehérje fogyasztása nem a legjobb az egészségre, akkor egészséges lehet, ha elegendő szénhidrátot kapsz a ketózis elkerülése érdekében.

A túl sok fehérje fogyasztásának egyéb hatásai nem közvetlenül kapcsolódnak a fehérjéhez, hanem a táplálékhoz. A fehérjefelvételt egy másik tápanyag, általában szénhidrátok rovására meg kell növelni. Ha szigorúan korlátozza a carb bevitelét, akkor hiányzik a rost, ami székrekedéshez vezet. A legtöbb protein-diétát követõ emberek többsége elsõsorban az állati fehérjéket fogyasztja, amelyek telített zsírral rendelkeznek, ami növeli a szívbetegség kockázatát. Ha magas fehérjetartalmú étrendje is magas zsírtartalmú, növeli a ketózis kockázatát, és emellett extra kalóriát is eredményez. Vannak, akik ténylegesen nagyobb súlyt fogyasztanak, főleg fehérjéket fogyasztanak, mert nem követték nyomon a kalóriát, és magas kalóriatartalmú, zsíros fehérjéket fogyasztanak.

Kiszáradás

ketózis

A már létező vese- és májbetegség súlyosbodása

Egyéb hatások